‘De wederopstanding van China’ besproken in de Volkskrant
Recensent Olaf Tempelman heeft in de Volkskrant twee boeken over China als wereldmacht besproken waaronder De Wederopstanding van China van Frans-Paul van der Putten. Van der Putten legt de linkt tussen de geschiedenis en de huidige ontwikkeling van China. Zo stelt van der Putten ‘dat de assertiviteit van de huidige Chinese leiders geen natuurverschijnsel is, maar voortvloeit uit de recente geschiedenis’.
Tempelman noemt De wederopstanding van China ‘feitelijke geschiedschrijving, niet met nieuwe inzichten, wel met nuttige verbanden’. Hij beoordeelt het met drie sterren.
U leest dit artikel hier terug.
Over De wederopstanding van China:
De opkomst van China als wereldmacht lijkt een recent fenomeen, maar heeft een lange voorgeschiedenis. De wederopstanding van China volgt de ontwikkeling van China’s rol op het wereldtoneel, vanaf de opiumoorlogen tot nu. Wat begon als een reactie op Europa’s koloniale invloed is geleidelijk veranderd in het Chinese streven om in de wereld een leidende rol te spelen. China is steeds beter in staat de wereldorde te vormen, maar wordt daardoor ook zelf gevormd.
Frans-Paul van der Putten beschrijft hoe China’s relatie met grote mogendheden zich in de afgelopen 180 jaar heeft ontwikkeld, hoe deze relatie van invloed is geweest op de manier waarop China nu zelf een wereldmacht wordt, en wat dit betekent voor Europa en voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.
Dr. Frans-Paul van der Putten is coördinator van het Clingendael China Centre en heeft meer dan twintig jaar ervaring met de bestudering van China. Van 2006 tot 2012 was hij de hoofdredacteur van het tijdschrift Itinerario, over de geschiedenis van Europese koloniale expansie.