Recensent Herman Veenhof besprak Wereld in wanorde in het Nederlands Dagblad. Dit is het nieuwe boek van Carolien Roelants waarin ze ‘per helicopterview en met een adelaarsblik de details scherp stelt voor een van de meest geplaagde regio’s ter wereld’.

In deze nieuwe kijk op het Midden-Oosten geeft ze aan dat het ‘in het Midden-Oosten van kwaad tot erger ging, maar er zijn ook twee lichtpunten’. De lichtpunten zijn de verkiezingen in Sudan en de vreedzame Arabische Lente in Tunesië. Desondanks houdt corona flink huis in Sudan en is de Arabische lente ‘overal elders uitgedraaid op oorlog (Libië, Bahrein, Jemen) of een militair regime dat erger is dan de dictatuur voor die tijd (Egypte, Algerije)’. Ook China, Rusland en Europa kijken niet alleen toe bij de conflicten. Veenhof prijst de ‘heldere, licht ironische blik’ van Roelants.

 

U leest deze recensie hier terug.


Over Wereld in wanorde:

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het Midden-Oosten; Rusland, China en superambitieuze regionale leiders vullen de gaten. Trump heeft het gebied nog eens extra volgepompt met wapens, maar ook de Russen leveren aan wie ook maar betaalt. Wordt het Midden-Oosten één groot strijdtoneel waar de drones over en weer vliegen? Met aan de ene kant Iran en zijn bondgenoten in Syrië, Irak en Libanon en daartegenover de conservatieve Golfheersers?

Zoals gewoonlijk in het Midden-Oosten ligt het niet zo simpel. In Wereld in wanorde legt Carolien Roelants uit wie er allemaal tegenover wie staan en waarom. De lage olieprijs dwingt de roekeloze Saoedische kroonprins tot inbinden; worden zijn revolutionaire plannen nog uitgevoerd? De nieuwe, zeer assertieve hoofdrolspelers zijn Turkijes Erdoğan met tegenover zich de Emiraatse sterke man, Mohammed bin Zayed. Iran op zijn beurt biedt Trumps ‘zwaarste sancties ooit’ het hoofd, maar het revolutionaire bewind ontaardt in een ordinaire dictatuur. Gaat Joe Biden als president het tij keren? De verwachtingen zijn niet hooggespannen.

Intussen blijft in veel landen de bevolking protesteren tegen corruptie en repressie. Waarom heeft dat tot dusverre alleen in Tunesië en Soedan resultaat opgeleverd?


Carolien Roelants (1948) volgt voor NRC Handelsblad al meer dan veertig jaar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ze schreef onder andere Dwars door het Midden-Oosten (2019)Iran achter de schermen en, samen met Paul Aarts, Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen. Voor haar column ‘Dwars’ in NRC ontving ze in 2018 de Leon Wecke-prijs en in 2020 werd ze door het Humanistisch Vredesberaad uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede.

Over Dwars door het Midden-Oosten:

‘Roelants blijft de voornaamste ontwikkelingen in de regio opgewekt analyseren. Wie inmiddels het overzicht kwijt is, wordt in Dwars door het Midden-Oosten helder en feitelijk bijgepraat.’
DE VOLKSKRANT

‘Het boek is een knappe verweving van enerzijds een aantal landenstudies en anderzijds het grotere overzicht van de regionale ontwikkelingen. Want het Midden-Oosten is als een waterbed: als je aan de ene kant duwt, klotst het aan de andere kant.’
NRC Handelsblad

‘Roelants weet de ontwikkelingen in de regio in heldere bewoordingen uit te leggen, zonder vast te lopen in details. Wie dit spoorboekje voor de regio naast krant, televisie of internet heeft liggen, zal de gebeurtenissen in het Midden-Oosten al snel in de juiste proporties kunnen zien.’
DAGBLAD VAN HET NOORDEN ****

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >