‘Wereld in wanorde’ besproken in Nederlands Dagblad


Recensent Herman Veenhof besprak Wereld in wanorde in het Nederlands Dagblad. Dit is het nieuwe boek van Carolien Roelants waarin ze ‘per helicopterview en met een adelaarsblik de details scherp stelt voor een van de meest geplaagde regio’s ter wereld’.

In deze nieuwe kijk op het Midden-Oosten geeft ze aan dat het ‘in het Midden-Oosten van kwaad tot erger ging, maar er zijn ook twee lichtpunten’. De lichtpunten zijn de verkiezingen in Sudan en de vreedzame Arabische Lente in Tunesië. Desondanks houdt corona flink huis in Sudan en is de Arabische lente ‘overal elders uitgedraaid op oorlog (Libië, Bahrein, Jemen) of een militair regime dat erger is dan de dictatuur voor die tijd (Egypte, Algerije)’. Ook China, Rusland en Europa kijken niet alleen toe bij de conflicten. Veenhof prijst de ‘heldere, licht ironische blik’ van Roelants.

 

U leest deze recensie hier terug.


Over Wereld in wanorde:

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het Midden-Oosten; Rusland, China en superambitieuze regionale leiders vullen de gaten. Trump heeft het gebied nog eens extra volgepompt met wapens, maar ook de Russen leveren aan wie ook maar betaalt. Wordt het Midden-Oosten één groot strijdtoneel waar de drones over en weer vliegen? Met aan de ene kant Iran en zijn bondgenoten in Syrië, Irak en Libanon en daartegenover de conservatieve Golfheersers?

Zoals gewoonlijk in het Midden-Oosten ligt het niet zo simpel. In Wereld in wanorde legt Carolien Roelants uit wie er allemaal tegenover wie staan en waarom. De lage olieprijs dwingt de roekeloze Saoedische kroonprins tot inbinden; worden zijn revolutionaire plannen nog uitgevoerd? De nieuwe, zeer assertieve hoofdrolspelers zijn Turkijes Erdoğan met tegenover zich de Emiraatse sterke man, Mohammed bin Zayed. Iran op zijn beurt biedt Trumps ‘zwaarste sancties ooit’ het hoofd, maar het revolutionaire bewind ontaardt in een ordinaire dictatuur. Gaat Joe Biden als president het tij keren? De verwachtingen zijn niet hooggespannen.

Intussen blijft in veel landen de bevolking protesteren tegen corruptie en repressie. Waarom heeft dat tot dusverre alleen in Tunesië en Soedan resultaat opgeleverd?


Carolien Roelants (1948) volgt voor NRC Handelsblad al meer dan veertig jaar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ze schreef onder andere Dwars door het Midden-Oosten (2019)Iran achter de schermen en, samen met Paul Aarts, Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen. Voor haar column ‘Dwars’ in NRC ontving ze in 2018 de Leon Wecke-prijs en in 2020 werd ze door het Humanistisch Vredesberaad uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede.

Over Dwars door het Midden-Oosten:

‘Roelants blijft de voornaamste ontwikkelingen in de regio opgewekt analyseren. Wie inmiddels het overzicht kwijt is, wordt in Dwars door het Midden-Oosten helder en feitelijk bijgepraat.’
DE VOLKSKRANT

‘Het boek is een knappe verweving van enerzijds een aantal landenstudies en anderzijds het grotere overzicht van de regionale ontwikkelingen. Want het Midden-Oosten is als een waterbed: als je aan de ene kant duwt, klotst het aan de andere kant.’
NRC Handelsblad

‘Roelants weet de ontwikkelingen in de regio in heldere bewoordingen uit te leggen, zonder vast te lopen in details. Wie dit spoorboekje voor de regio naast krant, televisie of internet heeft liggen, zal de gebeurtenissen in het Midden-Oosten al snel in de juiste proporties kunnen zien.’
DAGBLAD VAN HET NOORDEN ****