Wilma Kieskamp besproken bij ‘Vandaag Inside’ en te gast bij ‘BNR Nieuwsradio’


Afgelopen vrijdag werd Sigrid Kaag. De schaduwpremier van Wilma Kieskamp aan tafel besproken bij Vandaag Inside. 

De presentator van het programma, Wilfred Genee, had het boek meegenomen om aan te raden aan de tafelgasten. Genee vertelt over zijn bevindingen van het boek: ‘Als je dit boek leest, krijg je wel meer bewondering en respect voor haar.’

Dezelfde dag was Wilma Kieskamp te gast bij BNR Nieuwsradio om te praten over de biografie van Sigrid Kaag.

In de uitzending gingen Genee en Kieskamp in gesprek over hoe het veelbewogen leven van de politicus is besproken in het boek. Genee benadrukt tijdens het gesprek meerdere keren hoe dit boek je perspectief kan veranderen: ‘Na het lezen van het boek heb ik veel bewondering gekregen voor de persoon, de diplomaat, maar ook het mens Sigrid Kaag.’ Wilma Kieskamp beaamt dit ook door te zeggen dat ‘de hardheid eraf gaat en dat je kan zien wat erachter zit.’

Kijk hier de aflevering van Vandaag Inside en luister hier BNR Nieuwsradio terug.


Over Sigrid Kaag. De schaduwpremier:

In één klap heeft Sigrid Kaag bij de verkiezingen van 2021 haar naam gevestigd. Schijnbaar vanuit het niets werd ze de machtigste vrouw in de politiek. Kaag is de politicus over wie iedereen een mening heeft. Maar wie is zij werkelijk, deze D66-leider en vicepremier? En wat betekent haar belofte van nieuw leiderschap?
Het verhaal van Sigrid Kaag is dat van een opmerkelijke loopbaan. Van een student uit een lerarengezin die op haar twintigste vertrekt naar Caïro. Die topdiplomaat wordt bij de Verenigde Naties en hard onderhandelt met Assad. Die zich thuis voelt in het Midden-Oosten, ook door haar huwelijk met een Palestijnse man.
Sinds haar overstap naar de politiek maakt haar felle verdediging van waarden als tolerantie en de rechtsstaat haar geliefd en gehaat. Het verhaal van Sigrid Kaag is ook dat van een vrouw die ‘aangaat’ als ze persoonlijk onder vuur ligt. En tegelijk zeer pragmatisch kan zijn.
Dit boek is een portret van de politicus Kaag, die zich eigenzinnig en soms ongrijpbaar een weg baant door politiek Den Haag. Welke gebeurtenissen hebben haar gevormd, hoe denkt zij en wat wil zij bereiken? Zij zocht al vaak de confrontatie met premier Rutte. Brengt zij zelf een andere manier van politiek bedrijven? En vooral: hoe groot zijn de ambities van deze nieuwe schaduwpremier?

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Wilma Kieskamp (1965) is journalist. Sinds 2016 werkt zij voor dagblad Trouw als politiek verslaggever op het Binnenhof. Zij volgde de afgelopen jaren D66 en maakte de opkomst van Sigrid Kaag van dichtbij mee. Eerder werkte ze als chef van de buitenlandredactie en de opinieredactie van Trouw, en als verslaggever bij bijlage De Verdieping.