Wim Pelt praat over ‘Maup Caransa’ in EenVandaag
Afgelopen vrijdag werd er door EenVandaag aandacht besteed aan de recent verschenen biografie Maup Caransa van Wim Pelt. De biograaf deed jarenlang onderzoek naar het verhaal van de Amsterdamse vastgoedmagnaat en miljonair, die in 1977 ontvoerd werd. Het boek was voor Caransa niet per se een probleem, maar vanwege het feit dat Wim Pelt als historicus zijnde ook minder leuke dan wel heimelijke kanten van zijn leven zou beschrijven, gaf reden dat de twee mannen elkaar na één lang gesprek verder niet meer zagen of spraken. Naast alle vergaarde roem en welvaart door Caransa’s vele panden in de Amsterdamse binnenstad, waren er namelijk ook bepaalde zaken uit zijn verleden waar Caransa het liefst niet over sprak, maar die volgens Wim Pelt uiteraard wel de nodige aandacht verdiende.
De uitzending vind u hier.
Maup Caransa stond vanaf halverwege de jaren zestig bijna wekelijks in de krant. Honderden verhalen deden de ronde over deze flamboyante vastgoedmagnaat. Opgegroeid in een arm joods milieu was hij voor de oorlog begonnen in de autosloop rondom het Waterlooplein. Tijdens de bezettingsjaren wist hij op raadselachtige wijze startkapitaal te verwerven om daarna fortuin te maken met afgedankte duikboten en Amerikaanse legertrucks. Caransa presenteerde zichzelf als de dynamische ondernemer die het ‘beetje doodse’ Amsterdam nieuw leven ging inblazen, met de aankoop van onder meer het Doelen Hotel, het Amstel Hotel en Hotel Americain. De pers bejubelde zijn initiatieven aan het Rembrandtplein en elders in de stad. In 1977 moest hij de keerzijde ervaren van alle glamour en glitter, toen hij als eerste miljonair in Nederland werd ontvoerd. De daders die met naam en toenaam in de krant hadden gestaan werden nooit gepakt. Maup Caransa kostte het 10 miljoen gulden en blijvende psychische schade. Wim Pelt schetst in dit boek een fascinerend portret van de legendarische Caransa, én van de lange zoektocht van de biograaf.
Wim Pelt (1947) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op Vrede door Revolutie.