Zowel in NRC Handelsblad als in het Algemeen Dagblad verschenen interviews met Wim Voermans en Geerten Waling, auteurs van het zojuist uitgekomen Gemeente in de genen. Het boek is een lofzang aan de lokale politiek, volgens de auteurs de absolute hoeksteen van de Nederlandse democratie. Dat is al van oudsher zo: in de eeuwenoude waterschappen en andere lokale bestuursverbanden vinden de auteurs de grondslag van het Nederlandse burgerschap, waarbij de burger eigenaar is van het plaatselijk bestuur.

Vandaag de dag wordt de lokale democratie bedreigd door decentralisering, gemeentefusies en managementdenken. Toch verkeert het volgens Voermans en Waling zeker niet in ‘stervensnood’, zoals veel burgemeesters en wethouders doen voorkomen. ‘Burgemeesters en wethouders doen alsof dat zo is, om vervolgens te komen met hippe experimenten,’ constateren zij in het NRC-interview. ‘Het overgrote merendeel van de burgemeesters komt uit VVD, PvdA of CDA en zien hun achterban slinken. Ze denken dat de wereld omvalt, omdat hún wereld omvalt.’

De democratie is een onderwerp waar Voermans en Waling naar eigen zeggen ‘verliefd’ op zijn. Hun boek is dan ook een ‘hart onder de riem’ voor raadsleden die de problematiek van decentralisering en bedrijfscultuur herkennen. De NRC valt vooral de opvallende stijl op: ‘veel beeldspraak en sfeerbeschrijving’, niet het stereotiep van een politicologisch geschrift. Dat beamen de auteurs: ‘in dit boek laten we de teugels lekker vieren.’ NRC noemt Gemeente in de genen dan ook een ‘polemisch boek, branieachtig opgewekt en gevuld met metaforen.’

In het Algemeen Dagblad verklaren Voermans en Waling dan ook niet bang te zijn voor de vaak geconstateerde versplintering van de lokale Nederlandse politiek. ‘Dat is typisch Nederlands,’ stellen ze. ‘Misschien is het rommelig en niet-efficiënt, maar het is heel veel waard. Het betekent dat mensen zich gehoord voelen en verbonden zijn aan de gemeente.’ Voor de evenwel tanende reputatie van gemeenteraden noemen ze een aantal oorzaken, waaronder de ‘religie van de schaalvergroting’, die een wig drijft tussen burger en bestuur. ‘Tot het jaar 2000 was er misschien nog winst te behalen met een gemeentelijke herindeling, maar nu nauwelijks meer,’ betogen de auteurs. ‘Toch wordt het burgers door de strot geduwd.’

Het volledige interview met NRC is hier terug te lezen. Klik hier voor het interview in het Algemeen Dagblad.

Gemeente in de genen ligt vanaf deze week in de winkel. Gisteren vond de presentatie van het boek plaats ten huize van Uitgeverij Prometheus. Hierbij nam René Bagchus, directeur van Burgerschap en Informatiebeleid op het ministerie van Binnenlandse Zaken, het eerste exemplaar in ontvangst.

Afgelopen zondag was Wim Voermans als referendum-expert te gast bij Buitenhof op NPO 1. De uitzending is hier terug te kijken. Aankomende zondag is de beurt aan Geerten Waling om eveneens aan te schuiven bij Buitenhof.


Over Gemeente in de genen:

‘Wie dit boek leest kan geen andere conclusie trekken dan dat we het rationele managementdenken achter ons moeten laten en verdere technocratisering van de lokale democratie moeten voorkomen. […] We zijn schatplichtig aan de lokale oorsprong van onze democratie: de gemeente is van burgers.’ Kim Putters, directeur SCP

Democratie begint bij de gemeente. Daar ligt de bron van burgerschap, zeker in Nederland. Hier is de burger al eeuwenlang eigenaar van de lokale democratie. Al vanaf de vroege Middeleeuwen namen lokale gemeenschappen het lot zelf in handen. Samen vormden die ons land uit veen, moeras en water. Centraal bestuur en adel kregen er nooit echt vat op, het lokale zelfbestuur zit ons in de genen.

Tegenwoordig staat de lokale democratie onder druk. We zien een doorgeslagen schaalvergroting, ongekende decentralisering en schurende verhoudingen tussen gemeenteraadsleden en bestuurders, die hun gemeente besturen als bedrijfsmanagers. Maar een gemeente is geen koekjesfabriek. Die is de eigendom van burgers.

Gemeente in de genen levert een originele, leesbare kijk op de wortels van de lokale democratie, haar huidige (dis)functioneren en haar toekomst.

Wim Voermans (1961) is hoogleraar staats- en bestuursrecht. Geerten Waling (1986) is historicus en postdoc-onderzoeker op het gebied van politieke legitimiteit. Beiden zijn verbonden aan de Universiteit Leiden.

Ook interessant



Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >