‘Winter’ van Ali Smith genomineerd voor Europese literatuurprijs 2019


Het tweede deel van Ali Smiths vier seizoenenreeks, Winter, staat op de longlist van de Europese Literatuurprijs. Deze prijs bekroont een Europese roman en de Nederlandse vertaling ervan, en wordt jaarlijks uitgereikt. Er worden twintig boeken genomineerd uit minstens tien verschillende landen; de schrijver en vertaler(s) van het winnende boek krijgen een geldbedrag.  De genomineerde boeken zijn uitgekozen door twaalf onafhankelijke boekhandels. De shortlist wordt 18 juni bekendgemaakt door een vakjury, bestaande uit auteurs Abdelkader Benali en Thomas Heerma van Voss, literair vertaler Paula Stevens, en boekhandelaren Janna Navis (Dominicanen, Maastricht) en Demir Lugonja (Van Piere, Eindhoven). De uiteindelijke prijsuitreiking is in het najaar op het Crossing Border festival in Den Haag.

Meer informatie over de Europese Literatuurprijs en de andere genomineerde boeken vindt u hier.


Over Winter:

Winter is het tweede boek uit Ali Smiths schitterende seizoencyclus, na de Man Booker Prize-favoriet Herfst. Wat de plot en de meeste personages betreft is het geen vervolg, maar de romans hebben wel vergelijkbare thema’s, en ook in Winter keert de liefde voor kunst terug.

Vier mensen – twee oude zussen, een zoon van een van hen en een buitenstaander – vieren samen kerst in een kast van een huis in Cornwall, ook al zijn ze eigenlijk vreemden voor elkaar. Wordt het vrede op aarde voor hen?

De winter maakt dingen scherper zichtbaar. Ali Smiths Winter werpt een warme, wijze, vrolijke en compromisloze blik over ons post truth-tijdperk in een tijdloos verhaal over herinneringen, kunst en liefde.

Ali Smith (1962) werd geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, waaronder Herfst, werden genomineerd voor de Man Booker Prize. Ze woont in Cambridge.