‘Jij zegt het’ op voorpagina van Le Monde des Livres
Vandaag stond de Franse vertaling van Connie Palmen’s Jij zegt het (Ton histoire, mon histoire) met een mooie recensie op de voorpagina van Franse krant Le Monde des Livres. Het vertaalde boek verscheen begin deze maand in Frankrijk.
Jij zegt het doet het internationaal erg goed; vorig weekend was Connie Palmen in Verona als één van de drie finalisten van de Italiaanse prijs Scrivere Per Amore. Haar boek wordt naast het Frans en Italiaans ook in het Arabisch, Bulgaars, Chinees, Deens, Duits, Engels, Kroatisch en Sloveens vertaald.
Lees het artikel terug in Le Monde des Livres.
Over Jij zegt het:
‘Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek.
En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader.
Ik heb gezwegen.
Tot nu.’
Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.
Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen.
Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.
Connie Palmen schreef in een kwarteeuw vijf grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar.