Afgelopen vrijdag ontving Niki van Christos Chomenidis vier ballen in NRC. Michel Krielaars bewondert het ‘indringende verhaal’ en de manier waarop Chomenidis de ‘beproefde en gecompliceerde’ geschiedenis van Griekenland heeft neergezet: ‘Het knappe aan deze roman is dat al die maatschappelijke woelingen je als lezer toch niet voortdurend in het donkere bos van de geschiedenis doen dwalen.’
Het verhaal van Niki is gebaseerd op het leven van zijn moeder, vertelt de auteur in een interview dat in de nieuwste editie van Lychnari verscheen. De gedachte dat hij de familieverhalen die hij als klein kind hoorde niet kon navertellen aan zijn dochter vormde de aanleiding voor het schrijven van deze roman. Chomenidis ziet ‘bevrijding’ als het belangrijkste thema van zijn roman: ‘Ze had veel meegemaakt en hield veel voor zichzelf. In Niki geef ik haar een stem die luider klinkt dan haar eigen stem was. In die zin “bevrijd” ik haar.’
Lees hier de volledige recensie in NRC.
Bekijk hier de inhoud van deze editie van de Lychnari.
Meer over Niki:
Het leven van Niki, geboren in 1938 als dochter van een vooraanstaande Griekse communist, ligt voor haar eerste verjaardag al overhoop. Haar ouders zijn gearresteerd en samen met haar moeder wordt ze verbannen naar verschillende eilanden. Ze groeit op in Athene ten tijde van de Italiaanse en Duitse invasie, de Duitse bezetting en de burgeroorlog die daarop volgt, en moet daarna nog zeven jaar met haar ouders onderduiken in een buitenwijk van Athene.
Niki’s dogmatische ouders willen haar opvoeden als communistische modeldochter in plaats van als gewoon meisje, wat ten koste gaat van haar levensvreugde. Zal het haar lukken uit het keurslijf los te breken?
Niki is een opmerkelijke, ontroerende roman over het verlangen naar persoonlijke vrijheid, maar vertelt ook de brute geschiedenis van Griekenland in de twintigste eeuw.
Christos Chomenidis (1966) is een Griekse romanschrijver. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Athene. Voor Niki ontving hij in 2021 de Prix du Livre Européen.