En dan is er koffie

11,99

Een ode aan de oermoeder van de Nederlandse feministische literatuur. En dan is er koffie is een onverbloemde roman over botsende generaties, een rauwe ode aan de hippiecultuur en vooral een baanbrekend boek in de feministische letterkunde.

Hannemieke Stamperius, pionier in de feministische literatuur, overleed op 22 november 2022. Onder het pseudoniem Hannes Meinkema brak ze in 1976 door met de familieroman En dan is er koffie. Een jaar na haar dood verschijnt de heruitgave van haar meest verkochte werk: een verhaal over vrije seks, blowen en ingewikkelde familierelaties.

Rosa is een jonge lerares. Verder is ze cynisch en onzeker, al zal ze dat laatste nooit toegeven. Zeker niet aan Douwe, Rosa’s vriendje en tevens de enige persoon die haar week maakt. Maar hun relatie is niet vanzelfsprekend, net zoals de relatie tussen Rosa en haar burgerlijke familieleden. In een milieu van seks, drugs en jeneverrestjes baant ze zich een weg naar volwassenwording (of althans iets wat daarop lijkt), want op zondag zal ze geconfronteerd worden met verborgen familiegeheimen. Zijn haar bekrompen bloedverwanten wel zo heilig als ze lijken?

Hannes Meinkema (1943-2022), pseudoniem van Johanna Maria Jelles (Hannemieke) Stamperius, was een Nederlands schrijfster, feminist en literatuurwetenschapper. Na haar literaire debuut De maaneter (1974) publiceerde ze tal van romans, verhalenbundels, gedichten en bloemlezingen. In 1989 ontving ze de Annie Romeinprijs voor haar hele oeuvre.

‘Het las als een trein. Het ging, ontzettend herkenbaar, over alledaagse dingen uit het rommelige leven van hippe jongeren, zoals veel zuipen, ruziemaken met benepen ouders, vervelende seks, ongesteld worden en het gênante “doorlekken”. De gesprekken zijn landerig, de joint gaat vaak rond en iedereen doet het met iedereen.’
De Volkskrant

‘Een feministisch cultboek.’
Trouw

‘De alternatieve familieroman waar we sinds De Avonden op wachtten.’
De Telegraaf

‘Hannes Meinkema wist in haar werk een revolutionaire tijdgeest te vangen.’
De Groene Amsterdammer


Hannes Meinkema (1943-2022), pseudoniem van Hannemieke Stamperius, was een Nederlands schrijfster, feminist en literatuurwetenschapper. Na haar literaire debuut De maaneter (1974) publiceerde ze tal van romans, verhalenbundels, gedichten en bloemlezingen. In 1989 ontving ze de Annie Romeinprijs voor…
>

Details


Auteur(s) : Hannes Meinkema
ISBN : 9789044654394
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 224
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : oktober 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven