En dan is er koffie

19,99

Hannemieke Stamperius, pionier in de feministische literatuur, overleed op 22 november 2022. Onder het pseudoniem Hannes Meinkema brak ze een halve eeuw geleden door met de familieroman En dan is er koffie. In dit grensverleggende boek haalde ze als een van de eerste vrouwelijke schrijvers thema’s zoals vrouwelijke seksualiteit uit de taboesfeer. Zo beschreef ze alle aspecten uit het leven van vrouwen, ook dingen die voorheen niet werden benoemd.

Rosa is een jonge lerares. Verder is ze cynisch en onzeker, al zal ze dat laatste nooit toegeven. Zeker niet aan Douwe, Rosa’s vriendje en tevens de enige persoon die haar week maakt. Maar hun relatie is niet vanzelfsprekend, net zoals de relatie tussen Rosa en haar burgerlijke familieleden dat niet is. In een milieu van seks, drugs en jenever baant ze zich een weg naar volwassenwording (of althans iets wat daarop lijkt), want weldra zal ze geconfronteerd worden met verborgen familiegeheimen. Zijn haar bekrompen bloedverwanten wel zo heilig als ze lijken?

En dan is er koffie is een onverbloemde roman over botsende generaties, een rauwe ode aan de hippiecultuur en vooral een baanbrekend boek in de feministische letterkunde.

‘Het leest als een trein. (…) De gesprekken zijn landerig, de joint gaat vaak rond en iedereen doet het met iedereen.’
de Volkskrant

‘De alternatieve familieroman waar we sinds De Avonden op wachtten.’
De Telegraaf

‘Hannes Meinkema wist in haar werk een revolutionaire tijdgeest te vangen.’
De Groene Amsterdammer

‘Een feministisch cultboek.’
Trouw


Hannes Meinkema (1943-2022), pseudoniem van Hannemieke Stamperius, was een Nederlands schrijfster, feminist en literatuurwetenschapper. Na haar literaire debuut De maaneter (1974) publiceerde ze tal van romans, verhalenbundels, gedichten en bloemlezingen. In 1989 ontving ze de Annie Romeinprijs voor…
>

Details


Auteur(s) : Hannes Meinkema
ISBN : 9789044654387
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 224
Editie : 2e druk
Verschijningsdatum : oktober 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven