Europa en de terugkeer van de geschiedenis

10,99

Na de val van de Berlijnse muur veinsde Europa zelfvertrouwen. Het was een geloofwaardige act. De Europese integratie boekte historische overwinningen: op de Duitse en de Europese deling. En Europa werd een machtsblok in de wereld.

Grote vragen drongen zich op. Wat wordt Europa? Waar staat het voor? Waar lopen de grenzen? Maar de antwoorden op deze vragen werden angstvallig vooruitgeschoven, alsof deze vragen niet bestonden of vanzelf zouden verdwijnen.

In Europa en de terugkeer van de geschiedenis onderzoekt Mathieu Segers het getroebleerde Europa van vandaag. Hij doet dit aan de vooravond van het ‘thrillerjaar’ 2017, waarin er verkiezingen zullen zijn in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar ook een eerste echt besluit over de Brexit genomen zal worden.

Als de huidige problemen van Europa iets bewijzen, is het wel dat de Europese vakantie van geschiedenis en politiek voorbij is. In Europa draait het weer om ideeën en macht. Dat is meeslepend en ontwrichtend. En het vergt zelfbewustzijn als tegenwicht.

Mathieu Segers is hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht, decaan van het University College Maastricht en verbonden aan de WWR. Hij is columnist van het FD en een veelgevraagd commentator in de media. Eerder verschenen van hem Reis naar het continent (dat bekroond werd als beste politieke boek van 2013) en Waagstuk Europa.

Over Reis naar het continent:

‘Breed opgezette, erudiete studie.’ de Volkskrant ****

‘Segers heeft met zijn mooie schrijfstijl een schatkamer geopend.’ NRC Handelsblad ****

Over Waagstuk Europa:
‘Segers […] houdt zich in zijn beschrijving van deze historische maalstroom voortreffelijk staande. Hij combineert een imponerende kennis met een talent voor beknoptheid en een puntige stijl.’ NRC Handelsblad ****


Mathieu Segers (1976-2023) was hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht, columnist van Het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer en veelgevraagd commentator in de media.Eerder verschenen van zijn hand…
>

Details


Auteur(s) : Mathieu Segers
ISBN : 9789035144910
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 176
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : november 2016

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven