Europa en het idee uit de toekomst

27,50

Nog niet verschenen, reserveer een exemplaar

Beschikbaar op 29-11-2024

De Europese integratie nam een vlucht met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in 1950. Maar waarom gebeurde dat juist toen? En waarom op die manier? Om deze vragen te beantwoorden gaat Mathieu Segers terug in de tijd, op zoek naar een fenomeen dat toen nog een idee uit de toekomst was. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog ontsprong uit de dreiging van een groot naderend onheil een ideeënstroom, die na een meanderend begin steeds wilder werd en uiteindelijk met de EGKS in 1950 gekanaliseerd kon worden. De hoofdrolspelers zijn de centrale figuren in het denken, de politiek en het beleid met betrekking tot Europa. Omdat we velen ervan niet (meer) kennen, bevat hierdoor ook de verborgen geschiedenis van het ontstaan van een wijdvertakte, meestal informele, trans-Atlantische gemeenschap die zo invloedrijk werd dat zij de ontwikkelingen van het naoorlogse Westen stuurde.
Met grote eruditie en in zijn volle breedte en diepte vertelt Segers het onbekende verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Europese integratie, in een tour de force die politieke, diplomatieke, economische, culturele en contemporaine geschiedenis met elkaar verbindt.

Europa en het idee uit de toekomst is opgebouwd uit niet eerder gepubliceerd onderzoek en combineert dit onderzoek met werk dat eerder werd gepubliceerd in het Engels: The Origins of European Integration. The Pre-History of Today’s European Union, 1937-1951 (Cambridge University Press, 2023).

Mathieu Segers (1976-2023) was hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht, columnist van Het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer en veelgevraagd commentator in de media.
Eerder verschenen van zijn hand Waagstuk Europa (2014) en Europa en de terugkeer van de geschiedenis (2016). Reis naar het continent (6e druk) werd bekroond met de Prinsjesboekenprijs als beste politieke boek van 2013.

https://mathieusegers.eu


Mathieu Segers (1976-2023) was hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht, columnist bij Het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer en een veelgevraagd commentator in de media. Eerder verschenen van…
>

Details


Auteur(s) : Mathieu Segers
ISBN : 9789044656657
Taal : Nederlands
Uitvoering : Gebonden
Aantal pagina's : 320
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : november 2024

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven