Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld

29,99

De grilligheid van de politiek is van alle tijden. Mensen hebben altijd gezocht naar staatsvormen die hun maatschappij beter zouden maken. Het is een nooit eindigend proces, dat begon toen de mensen hun zwervende bestaan opgaven en zich in nederzettingen vestigden. Met het groeien van hun gemeenschappen werd hun zoektocht almaar complexer.
Bij het bedenken en ontwikkelen van regeringssystemen hebben de Grieken en Romeinen een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de heldensamenleving van Homerus tot het verval van het keizerschap in Rome hebben ze geëxperimenteerd met de meest uiteenlopende staatsvormen: het koningschap en de tirannie in enkele Griekse stadstaten, de democratie in Athene, de militaristische regering van Sparta, de god-koningen van de hellenistische rijken, de gemengde constitutie van de Romeinse Republiek en ten slotte het keizerschap, dat meer dan vijf eeuwen standhield.
Sommige regeringssystemen waren succesvol, andere pakten minder goed uit of waren ronduit rampzalig voor de samenleving. Dat hing mede af van de mate waarin ze aantrekkelijk waren voor grote groepen in die samenleving. In dit boek komen alle ‘deelnemers’ bij de politieke processen ruimschoots aan bod, evenals de buitenstaanders die geen deel hadden aan de politiek: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Zij hadden niet of nauwelijks de mogelijkheid om te reageren op de plannen van de bestuurders.
In Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld beschrijft oudhistoricus en rasverteller Fik Meijer op zijn karakteristieke manier het fascinerende tijdperk van deze ontwikkelingen, die zelfs nu, in de eenentwintigste eeuw, nog altijd aan de basis staan van de meeste moderne regeringsvormen.

Fik Meijer (1942) is classicus/oudhistoricus en auteur van een inmiddels omvangrijk oeuvre, waaronder de bestsellers Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, De vele gezichten van Sicilië en, met Ilja Gort, Wijn als een Romein.

Over De vele gezichten van Sicilië:

‘Een helder, actueel en veelzijdig boek.’
nrc

‘Wandel mee met de ideale docent Fik Meijer door de geschiedenis van het grootste eiland in de Middellandse Zee. (…) Meijer gaat een vleugje horror niet uit de weg.’
nederlands dagblad

‘In dit boek spat al in het eerste hoofdstuk de fascinatie van de auteur voor dit eiland en zijn bewoners van de pagina’s af. Het resultaat is een prachtig boek.’
g-geschiedenis

Over Wijn als een Romein:

‘Een heerlijk boek, dat wat de oudheid betreft vooral focust op de Romeinse wijncultuur, simpelweg omdat we daar het meeste van weten.’
standaard der letteren

‘De grote kennis van Meijer wordt aangevuld met het wijngevoel van Gort, en dat blijkt een gelukkige combinatie.’
de volkskrant ****


Fik Meijer (1942) is classicus/oudhistoricus en auteur van onder meer Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, Jezus en de vijfde evangelist en De vele gezichten van Sicilië.
>

Details


Auteur(s) : Fik Meijer
ISBN : 9789044654806
Taal : Nederlands
Uitvoering : Gebonden
Aantal pagina's : 416
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : november 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven