Het Violette uur

22,50

Het violette uur, het uur na zonsondergang, wordt wel het uur van loutering, van weemoed en verlangen genoemd. De dag is voorbij, het werk gedaan, maar de nacht nog niet begonnen. De ogen en de rug richten zich op van het bureau en schouwen in de schemering, ‘de kier tussen de werelden’.

In Het violette uur zet Pieter Boskma de lijn van zijn lovend ontvangen bundel Puur (poëzieclubkeuze zomer 2004) door. Opnieuw wordt de lezer getroffen door de rijkdom aan beelden en de onstuimige muzikaliteit van Boskma’s poëzie.
De toon in deze rijke, misschien wel Boskma’s persoonlijkste bundel, is soms direct en confronterend, soms ingetogen en ontroerend, soms gaat het er exuberant en wonderlijk aan toe. De humor is subtiel, de ironie gedempt. de liefde en het lijden, de tijdgeest en de lyriek, worden met een nieuwe blik in het magische licht van Het violette uur bezien.
Het zoeken naar de balans tussen melancholie en extase, het eigentijdse en het eeuwige, levert een louterende reis door het hectische moderne leven op, die geen lezer onberoerd zal laten. en waar anders kan deze reis eindigen dan ‘op de strandwal’: in de door Boskma zo vaak bezongen hollandse duingebieden, waar de dichter enigszins kan berusten in de tragedies van het bestaan, maar ook een nieuw elan vindt om ‘de strijd die allen strijden maar die niemand wint’ met opgeheven hoofd voort te zetten.
Het violette uur is een even aardse als mysterieuze bundel indringende en compromisloze poëzie van een van de vooraanstaande dichters van deze tijd.


Pieter Boskma (1956) debuteerde in 1987 met de bundel Quest en is sindsdien niet meer uit het dichterlijke landschap weg te denken. Inmiddels verschenen van zijn hand tien, merendeels omvangrijke dichtbundels, een novelle, een verhalenbundel…
>

Details


Auteur(s) : Pieter Boskma
ISBN : 9789044612165
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 84
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : juni 2008

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven