13,99

‘Verdriet over je dode man duurt tot de deur.’ Nooit eerder gehoord? Dat klopt, alleen de variant over de dode vrouw werd populair.
Wie zich in weduwen verdiept, stuit op frappante verschillen met weduwnaars. Verlies van een levenspartner is van oudsher voor mannen vertaald in nieuwe vrijheid en voor vrouwen in rampzalig statusverlies. Hiërarchische beeldvorming is het gevolg van macht.
Weduwen kregen speciale rouwrituelen en afzondering opgelegd, en hun rouwkleren dienden als gevarendriehoek. Onbeheerde vrouwelijkheid baarde zo veel angst dat een weduwenvagina op slot moest, tijdelijk of levenslang. Pesterijen en verdachtmaking van moord of hekserij – want waarom was hij doodgegaan en niet zij? – maakten dat velen wanhopig hun dode man achternagingen.
Weduwen zijn een zwaar verwaarloosd onderwerp. Uit de dichte mist van vergetelheid doemen in dit boek de contouren op van een onthutsende mondiale erfenis die nooit in kaart is gebracht. Het goede nieuws is dat ingeroeste opvattingen langzaam veranderen. En weduwen veranderen zichtbaar mee.

Mineke Schipper is emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Haar werk wordt in tal van talen en verschillende werelddelen uitgegeven. Voor haar wereldwijd vertaalde Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg zij de Eurekaprijs. Haar meest recente boek is Heuvels van het paradijs. Een geschiedenis van macht en onmacht (2018).

Over Trouw nooit een vrouw met grote voeten:

‘Waardevol, informatief, zorgvuldig en uniek. (…) Wekt evenveel bewondering als verwondering.’
NRC
Over Bloot of bedekt:

‘Ongelofelijk genuanceerd. (…) Prachtig verteld. (…) Een accuraat en invloedrijk boek.’
The Sunday Guardian, Delhi

Over Heuvels van het paradijs:

Heuvels van het paradijs komt als geroepen. (…) Met lichte tred en doordachte argumentatie overtuigt ze haar lezers.’
Trouw

Heuvels van het paradijs geeft scherpzinnig (…) en veelomvattend inzicht in verhalen en ideeën over lichaamsdelen die de natuur alleen aan vrouwen gaf.’
Akhbar Al-Adab, Arabisch Literair Weekblad, Egypte


Mineke Schipper (1938) is emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ze schreef tal van boeken op haar vakgebied, en drie romans. Voor haar over de hele wereld vertaalde Trouw nooit een vrouw met…
>

Details


Auteur(s) : Mineke Schipper
ISBN : 9789044652628
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 248
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : februari 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven