Zaterdag verscheen er een lovende bespreking in Trouw voor 1793, de debuutroman van Niklas Natt och Dag. De Zweedse historische thriller schetst een gedetailleerd portret van het achttiende-eeuwse Zweden dat dwars staat op alle romantiek. Poederpruiken liggen vertrapt in de goot, sloebers en zwendelaars zetten alles op alles om te overleven en de sadistische Zweedse Elite heeft het geld om al haar lusten te bevrediging. Te midden van dit ruwe Zweden, wordt een lijk met enkel een romp en hoofd, zonder ogen. Voormalig jurist Cecil Winge staat voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de identiteit van de romp én van de dader te achterhalen. Natt och Dag dompelt je onder in het ruwe leven in de statige straten en de smoezelige steegjes van Stockholm, met haarscherp politiek inzicht en een geraffineerd plot.

In de recensie van Trouw beschrijft Gerwin van der Werf het boek als een ‘virtuoos geschreven, duistere thriller.’ Het meeslepende verhaal geeft een scherp historisch perspectief in een stad die niet alleen diende doet als decor, maar een weerspiegeling is van de memorabele personages, aldus Van der Werf. De roman is een typische nordic noir, ten tijde van Bellman en de Verlichting, die fluistert naar het heden. Van Der Werf vertelt hoe hij bij de afsluiting van het boek de ‘neiging had op te staan om te applaudisseren. 1793 is een virtuoos geschreven, aardedonkere thriller waarin deze moraal een zachte onderstroom vormt in een koude, gewelddadige wereld.’

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Een magistrale, schitterend geschreven en ongelofelijk spannende Zweedse roman. 1793 verschijnt in meer dan 30 landen.

1793. Stockholm is in de greep van paranoia en samenzweringen. En dan wordt er een gruwelijk verminkt lichaam opgevist. Een romp en een hoofd, zonder ogen. Onderzoek wijst uit dat er maandenlange martelingen aan vooraf hebben moeten gaan. Voormalig jurist Cecil Winge staat voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de identiteit van de romp én van de moordenaar te achterhalen. Het zal zijn laatste zaak worden, want door tuberculose nadert het einde van zijn dagen.
Zijn pad voert hem tot diep in de sadistische clandestiene organisaties van de Zweedse elite. Maar ook tot in de genadeloze standenmaatschappij, waar sloebers en zwendelaars alles op alles moeten zetten om te overleven.
Natt och Dag schildert in 1793 een overweldigend portret van het achttiende-eeuwse Zweden, waar poederpruiken vertrapt in de goot liggen. Wars van alle romantiek toont hij het echte, soms ongekend ruwe leven in de statige straten en de smoezelige steegjes van Stockholm, met haarscherp politiek inzicht en een geraffineerd plot.

Niklas Carl Bosson Natt och Dag(1979) was hoofdredacteur van het tijdschrift Slitz, voordat hij fulltime ging schrijven. Zijn voorvaderen vermoordden in 1434 de leider van een oproer tegen de Zweedse koning, verloren Stockholm in 1520 aan de Deense koning en waren gedwongen het land te ontvluchten. Natt och Dag behoort tot de oudste adellijke families van Zweden en is daarmee onontkoombaar verknoopt met de tumultueuze Scandinavische geschiedenis.

‘Een briljante roman. 1793 is een pageturner. (…) Als je af en toe tranen laat stromen, is dat niets om je voor te schamen – dit briljante debuut is bedoeld om pijn te doen.’
Aftonbladet

‘Een spannend, verontrustend, ingenieus en schitterend verhaal. Het lezen van dit boek is jezelf verwennen met een cadeau.’
Fredrik Backman, auteur van Een man die Ove heet

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >