Afgelopen week verscheen er een groot interview met de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag in De Groene Amsterdammer naar aanleiding van zijn bloedstollende debuut. 1793 is een razend spannende historische roman en schetst een gedetailleerd portret van het achttiende-eeuwse Zweden dat dwars staat op alle romantiek. Poederpruiken liggen vertrapt in de goot, sloebers en zwendelaars zetten alles op alles om te overleven en de sadistische Zweedse Elite heeft het geld om al haar lusten te bevrediging. Te midden van dit ruwe Zweden, wordt een lijk met enkel een romp en hoofd, zonder ogen. Voormalig jurist Cecil Winge staat voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de identiteit van de romp én van de dader te achterhalen. 1793 zal in meer dan dertig landen verschijnen.

In het interview door Alrun Bernhard geeft de auteur een inkijkje in zijn persoonlijke leesgedrag. Zo vertelt Natt och Dag dat het boek Robinson Crusoe momenteel naast zijn bed ligt. ‘Het is een van die boeken waarvan iedereen het gevoel heeft dat ze het hebben gelezen, omdat ze de kinderversie ervan kennen. Ikzelf heb nog nooit het volledige boek gelezen, tot nu toe is het heel erg goed!’ Daarnaast biecht de auteur op dat hij houdt van poëzie die rijmt, ‘wat niet echt modern is. Of modernistische poëzie die ik niet begrijp.’ De Zweed meent dat men enorm veel van boeken kan leren. ‘De magie van boeken is dat ze ons gevoelens laten beleven die moeilijk zijn in een veilige omgeving.’ Lees hier het volledige interview in De Groene Amsterdammer. 

Eerder verscheen er al een lovende recensie van 1793 in Trouw en een interview in Het Parool.


Over 1793:

Een magistrale, schitterend geschreven en ongelofelijk spannende Zweedse roman. 1793 verschijnt in meer dan 30 landen.

1793. Stockholm is in de greep van paranoia en samenzweringen. En dan wordt er een gruwelijk verminkt lichaam opgevist. Een romp en een hoofd, zonder ogen. Onderzoek wijst uit dat er maandenlange martelingen aan vooraf hebben moeten gaan. Voormalig jurist Cecil Winge staat voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de identiteit van de romp én van de moordenaar te achterhalen. Het zal zijn laatste zaak worden, want door tuberculose nadert het einde van zijn dagen.
Zijn pad voert hem tot diep in de sadistische clandestiene organisaties van de Zweedse elite. Maar ook tot in de genadeloze standenmaatschappij, waar sloebers en zwendelaars alles op alles moeten zetten om te overleven.
Natt och Dag schildert in 1793 een overweldigend portret van het achttiende-eeuwse Zweden, waar poederpruiken vertrapt in de goot liggen. Wars van alle romantiek toont hij het echte, soms ongekend ruwe leven in de statige straten en de smoezelige steegjes van Stockholm, met haarscherp politiek inzicht en een geraffineerd plot.

Niklas Carl Bosson Natt och Dag(1979) was hoofdredacteur van het tijdschrift Slitz, voordat hij fulltime ging schrijven. Zijn voorvaderen vermoordden in 1434 de leider van een oproer tegen de Zweedse koning, verloren Stockholm in 1520 aan de Deense koning en waren gedwongen het land te ontvluchten. Natt och Dag behoort tot de oudste adellijke families van Zweden en is daarmee onontkoombaar verknoopt met de tumultueuze Scandinavische geschiedenis.

‘Een briljante roman. 1793 is een pageturner. (…) Als je af en toe tranen laat stromen, is dat niets om je voor te schamen – dit briljante debuut is bedoeld om pijn te doen.’
Aftonbladet

‘Een spannend, verontrustend, ingenieus en schitterend verhaal. Het lezen van dit boek is jezelf verwennen met een cadeau.’
Fredrik Backman, auteur van Een man die Ove heet

 

Ook interessant



Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >