Het onlangs verschenen boek De koude kermis van KPN van Patrick Bernhart en Jan Maarten Slagter is met vier ballen beoordeeld in het NRC Handelsblad. Recensent Menno Tamminga schrijft: ‘De koude kermis van KPN is het vol vaart geschreven relaas van deze rit in een achtbaan’ en ‘De biografie van een onderneming op het kruispunt van technologie, expansie en overmoed. Mild-kritisch commentaar op het optreden van de achtereenvolgende topmanagers en commissarissen die nogal eens achter de feiten aanliepen en meestal geen serieuze ervaring hadden in de bedrijfstak. En rake typeringen van de hoofdrolspelers. Zoals die van ex-topman Dik die thuis broeit van ongenoegen omdat saneerder Scheepbouwer zijn ”levenswerk” afbreekt.’

Eerder kreeg het boek al veel media-aandacht. Zo waren de auteurs te gast bij BNR Nieuwsradio waar zij met Roelof Hemmen spraken over het ontstaan van hun boek De koude kermis van KPN. Het boek begint in 1987 bij de verzelfstandiging en eindigt in 2013 bij het bod van Carlos Slim. Voor de reconstructie van het boek hebben de schrijvers 120 gesprekken gevoerd en verschillende documenten doorgenomen. Hemmen zei dat het boek de onaantastbaarheid, scoringsdrift en tunnelvisie van de topmannen van KPN beschrijft. Ook werd er in Het Financiële Dagblad aandacht besteed aan het nieuwe boek van Bernhart en Slagter. In het artikel is te lezen dat de Europese groei die KPN in de jaren negentig inzette miljarden kostte en desondanks mislukte. Dit is voor een groot deel te wijten aan het tekortschieten van het management. KPN ging jaren later ook te lang door met het belonen van aandeelhouders en investeerde te weinig in zijn netwerken. In De Financiële Telegraaf verscheen eveneens een mooie bespreking van het boek. Rob Goossens, schrijver van het artikel zegt: ‘Het boek werpt nieuw licht op vijandige overname.’

 

Over De koude kermis van KPN:

Op 23 oktober 1995 zet KPN Wall Street op zijn kop, wanneer jongleurs en als tulpen verklede steltlopers door die beroemde straat marcheren. Als wereldspeler móet de voormalige PTT een Amerikaanse beursnotering hebben, vindt trotse topman Wim Dik.

Zes jaar later gaat KPN gebukt onder miljardenschulden. Onder de nieuwe telecombaas Ad Scheepbouwer gaan duizenden banen verloren en moeten uitgaven boven honderd euro worden goedgekeurd.

Opvolger Eelco Blok gaat de strijd aan met de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim. Dat gaat gepaard met het opgeven van de internationale ambities: het bedrijf trekt zich terug op Nederlandse bodem.

Waarom mislukte de groeistrategie van de ambitieuze Dik? Hoe kan het dat de saneerder Scheepbouwer een verzwakt bedrijf achterliet? Wat was de rol van de Nederlandse staat en van de geheimzinnige vermogensbeheerder Capital Group?

In De koude kermis van KPN schetsen Patrick Bernhart en Jan Maarten Slagter een onthutsend beeld van KPN’s wilde rit in de snelle wereld van telecom, televisie en internet, in de periode van draaischijf tot 4G.

Jan Maarten Slagter en Patrick Bernhart studeerden rechten in Leiden en werkten als advocaat bij hetzelfde kantoor in Amsterdam. Slagter was directeur van beleggersvereniging VEB en sinds 2014 is hij programmadirecteur van het Nyenrode New Board Program. Bernhart werkt als schrijver en als strategisch adviseur in de technologie-, media- en telecomsector. Zijn bestseller 2010 – Zo werden wij wereldkampioen werd door NRC Handelsblad in de lijst van beste boeken van 2010 opgenomen.

‘Van staatsbedrijf tot apenrots. Een geweldig verhaal, in al zijn drama fantastisch verteld door Bernhart en Slagter.’ Joris Luyendijk

 

Ook interessant



Mooie recensie voor Michael Cunningham in ‘Het Parool’

Mooie recensie voor Michael Cunningham in ‘Het Parool’

Dag, de nieuwste roman van bestsellerauteur Michael Cunningham, werd afgelopen week besproken in Het Parool. De roman wordt, ondanks de coronacontext, beschreven als een tijdloos boek waarin hij ook minder…

Lees verder >
Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…

Lees verder >
Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…

Lees verder >
Groot interview in Het Parool met David Pefko

Groot interview in Het Parool met David Pefko

In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…

Lees verder >
Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…

Lees verder >
Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…

Lees verder >
Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Na zijn succesvolle debuut De Hillel Codex (2021) presenteerde Emile Schrijver afgelopen dinsdag zijn tweede literaire thriller De Firkovich-bende in het Joods Museum in Amsterdam. Jeroen Krabbé nam het eerste exemplaar…

Lees verder >
Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Historicus Coen Brummer promoveerde afgelopen donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn biografie Sam van Houten tegen de rest. Daaropvolgend verscheen er een mooie bespreking van Willem Bouwman in het…

Lees verder >