Op het Wintertuinfestival, van 22 tot 26 november in Nijmegen, zullen Prometheus-auteurs Nina Polak en Franca Treur het podium betreden. Polak is dit jaar Writer in Residence en zal de volledige week op het festival aanwezig zijn. Woensdagavond zal Polak een voordracht geven tijdens het Kroegcollege in Cali, donderdag vindt er een panelgesprek op de Radboud Universiteit plaats en zaterdag opent Polak de festivalavond in Doornroosje met een ode aan de lezer. ‘De vrije lezer’ is dit jaar het thema van het festival. Franca Treur zal deze zaterdagavond samen met Erik Jan Harmens en Lotte Lentes in gesprek gaan over de vraag: ‘Wat is het belang van verhalen vertellen en lezen?’

Het Wintertuinfestival duurt vijf dagen en heeft een uiteenlopend programma van workshops tot boekpresentaties, van colleges tot  VR-installaties. Het volledige programma is te vinden op de festivalsite.

 

Over de auteurs:

Nina Polak (1986) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de New School University in New York. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft voor De Groene AmsterdammerWe zullen niet te pletter slaan is haar debuutroman, een ‘warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen’. Haar tweede roman Gebrek is een groot woord verschijnt eind januari 2018. Vanaf september 2017 is ze Writer in Residence aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De pers over We zullen niet te pletter slaan:

‘Mooie beeldenrijke zinnen en snedige metaforen.’ NRC Handelsblad

‘De zelfverzekerdheid van Polaks typeringen staat haaks op de wankelende zekerheden waarop haar personages varen – en dat contrast werkt.’ Arjan Peters, de Volkskrant

‘Polak beschouwt haar personages niet als een invuloefening, je moet als lezer je eigen ‘Anna’ en ‘Schard’ samenstellen. Dat laat deze roman uitstijgen boven de gebruikelijke ontwikkelingsroman met een al of niet happy end.’ Over haar schrijfstijl zegt hij: ‘Polak zoekt het in een opvallende, zwierige stijl. Ze houdt van plezier maken met zinnen. (…) Je ziet het voor je en als je iets bij een boek ziet, dan heb je literatuur.’ De Groene Amsterdammer

 

Franca Treur (1979) is schrijver van romans, verhalen, essays en columns. Ze debuteerde met het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, dat speelt in een bevindelijk gereformeerd milieu (meer dan 150.000 verkochte exemplaren). Later volgden De woongroep, het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen en een bundeling van de piepkleine psychologische verhalen X&Y, die ze schreef voor NRC Handelsblad.

De pers over Hoor nu mijn stem:

‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren.’ – de Volkskrant ****

‘De dynamiek zorgt ervoor dat deze roman constant blijft boeien.’ – NRC Handelsblad ****

‘Deze nieuwe roman van Treur maakt tastbaar hoe het is om op groeien in bevindelijk-gereformeerde kring, met ervaringen van vervreemding én van pogingen zich een plek te verwerven in dit geloofsklimaat.’ – Friesch Dagblad

‘De emotionele apotheose is geen geconstrueerd drama, maar voelt als een echte, natuurlijke uitkomst’ – Dagblad van het Noorden ****

‘Uiteindelijk gaat het in Hoor nu mijn stem niet alleen om de overgave van gelovigen aan God, maar om de overgave van iedereen. Aan het leven.’ – de Groene Amsterdammer

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >