Op het Wintertuinfestival, van 22 tot 26 november in Nijmegen, zullen Prometheus-auteurs Nina Polak en Franca Treur het podium betreden. Polak is dit jaar Writer in Residence en zal de volledige week op het festival aanwezig zijn. Woensdagavond zal Polak een voordracht geven tijdens het Kroegcollege in Cali, donderdag vindt er een panelgesprek op de Radboud Universiteit plaats en zaterdag opent Polak de festivalavond in Doornroosje met een ode aan de lezer. ‘De vrije lezer’ is dit jaar het thema van het festival. Franca Treur zal deze zaterdagavond samen met Erik Jan Harmens en Lotte Lentes in gesprek gaan over de vraag: ‘Wat is het belang van verhalen vertellen en lezen?’

Het Wintertuinfestival duurt vijf dagen en heeft een uiteenlopend programma van workshops tot boekpresentaties, van colleges tot  VR-installaties. Het volledige programma is te vinden op de festivalsite.

 

Over de auteurs:

Nina Polak (1986) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de New School University in New York. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft voor De Groene AmsterdammerWe zullen niet te pletter slaan is haar debuutroman, een ‘warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen’. Haar tweede roman Gebrek is een groot woord verschijnt eind januari 2018. Vanaf september 2017 is ze Writer in Residence aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De pers over We zullen niet te pletter slaan:

‘Mooie beeldenrijke zinnen en snedige metaforen.’ NRC Handelsblad

‘De zelfverzekerdheid van Polaks typeringen staat haaks op de wankelende zekerheden waarop haar personages varen – en dat contrast werkt.’ Arjan Peters, de Volkskrant

‘Polak beschouwt haar personages niet als een invuloefening, je moet als lezer je eigen ‘Anna’ en ‘Schard’ samenstellen. Dat laat deze roman uitstijgen boven de gebruikelijke ontwikkelingsroman met een al of niet happy end.’ Over haar schrijfstijl zegt hij: ‘Polak zoekt het in een opvallende, zwierige stijl. Ze houdt van plezier maken met zinnen. (…) Je ziet het voor je en als je iets bij een boek ziet, dan heb je literatuur.’ De Groene Amsterdammer

 

Franca Treur (1979) is schrijver van romans, verhalen, essays en columns. Ze debuteerde met het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, dat speelt in een bevindelijk gereformeerd milieu (meer dan 150.000 verkochte exemplaren). Later volgden De woongroep, het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen en een bundeling van de piepkleine psychologische verhalen X&Y, die ze schreef voor NRC Handelsblad.

De pers over Hoor nu mijn stem:

‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren.’ – de Volkskrant ****

‘De dynamiek zorgt ervoor dat deze roman constant blijft boeien.’ – NRC Handelsblad ****

‘Deze nieuwe roman van Treur maakt tastbaar hoe het is om op groeien in bevindelijk-gereformeerde kring, met ervaringen van vervreemding én van pogingen zich een plek te verwerven in dit geloofsklimaat.’ – Friesch Dagblad

‘De emotionele apotheose is geen geconstrueerd drama, maar voelt als een echte, natuurlijke uitkomst’ – Dagblad van het Noorden ****

‘Uiteindelijk gaat het in Hoor nu mijn stem niet alleen om de overgave van gelovigen aan God, maar om de overgave van iedereen. Aan het leven.’ – de Groene Amsterdammer

Ook interessant



Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >