Afgelopen donderdag, op internationale vrouwendag, was Zineb El Rhazoui te gast bij De Balie Invites. Hier sprak ze met directeur van De Balie Yoeri Abrecht en zangeres, componiste en filmmaker Rajae El Mouhandiz over vrouwenrechten, de Islam en vrijheid van meningsuiting. De oud-redacteur van Charlie Hebdo die de aanslag wist te overleven is fel tegen wat zij de ‘fascistische islam’ noemt en de systematische onderdrukking van vrouwen uit geloofsovertuigingen.

Vandaag verscheen in de Volkskrant een uitgebreid interview met El Rhazoui. Hier sprak zij haar kritiek uit tegen zogenaamde feministen die het opnemen voor het dragen van een hoofddoek. ‘Ik zal nooit zeggen dat de hoofddoek verboden moet worden. Ik ben voor totale vrijheid. Maar ik snap niet hoe je kunt opkomen voor de hoofddoek als die in andere landen wordt gebruikt om miljoenen vrouwen te onderdrukken. […] Fysiek aangevallen worden om je hoofddoek is verwerpelijk, maar dat betekent niet dat je hoofddoek iets goeds is.’ Lees hier het volledige interview.

In een interview met Het Parool spreekt Zineb El Rhazoui over de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. El Rhazoui, die ten tijde van de aanslag in Marokko verbleef, werd erna ernstig bedreigd. Ondanks de doodsbedreigingen heeft ze ervoor gekozen niet te vluchten en een andere identiteit aan te nemen. ‘Als ik weg zou gaan en mijn naam en uiterlijk verander, sterft de persoon die ik nu ben. Dan is het alsof ze me alsnog hebben vermoord. Ze hebben me niet te pakken gekregen. Ik leef nog en in mijn hoofd ben ik vrijer dan degenen die mij bedreigen.’ Klik hier voor het volledige interview in Het Parool.

Ook verscheen er een interview in NRC Handelsblad met Zineb El Rhazoui waarin ze praat over Charlie Hebdo, fundamentalisten en de rol van het Westen. El Rhazoui denkt dat de strijd van het Westen tegen de Islamitisch fundamentalisme alleen op ideologische niveau gewonnen kan worden en bestempelt het fundamentalistische geloof als misdadig en fascistisch. Echter, ze ziet in de huidige ideeën van de intellectuele elite en journalisten noch de rechtse politici een oplossing. De eerste maakt ‘zich er te makkelijk van af door te zeggen: islam is een godsdienst van de vrede’ en de andere pretendeert universele mensenrechten te steunen maar negeert tegelijkertijd de rechten van mensen in moslimlanden. Klik hier om het volledige interview met NRC Handelsblad te lezen.

Daarnaast maakte Nieuwsuur een korte rapportage over het Zineb El Rhazoui. Klik hier om deze rapportage van Nieuwsuur te bekijken en hier voor hun artikel.


Over Vernietig het islamitisch fascisme:

De islam is gekaapt door het islamitisch fascisme, dat zich heel gewiekst als antiracisme presenteert. In Vernietig het islamitisch fascisme ontrafelt Zineb El Rhazoui hoe conservatieve islamisten goedwillende vooruitstrevende krachten in het Westen voor hun sinistere islamiseringsproject gebruiken. Dat project is al aardig gelukt. Imams mogen na de zoveelste terreuraanslag wel beweren dat de islam een religie van ‘vrede en liefde’ zou zijn, maar voor de ‘ware’ islam van het spraakmakende islamitisch fascisme geldt juist het tegendeel: dat wil terug naar de wreedheid en onverdraagzaamheid van de vroegere geschiedenis van de islam, nauwelijks bekend bij de grote meerderheid van de moslims. Maar de islam omvat óók deze honderden miljoenen eenvoudige gelovigen, naast felle critici, atheïsten, homo’s en feministen.
Vernietig het islamitisch fascisme is een uitzonderlijk goed geïnformeerd en bewogen noodsignaal aan het Westen: stop met de steun aan de verheerlijkers van haat.

Zineb El Rhazoui (1982) werd van beginnend journaliste in Marokko de meest bedreigde vrouw van Frankrijk. In haar thuisland werd haar kritiek op de islam niet getolereerd, maar in haar nieuwe land evenmin. Ze was medewerker en redactrice van het satirische tijdschriftCharlie Hebdo, en gaat ervan uit dat de aanslagen van 2015 voor een groot deel op haar waren gericht. Ondanks alle doodsbedreigingen zet zij, de dapperste feministe van onze jaren, haar strijd voort.

Ook interessant



Sanne van Rij te gast bij Opium met haar debuutroman ‘Ik weet zeker dat het liefde was’

Sanne van Rij te gast bij Opium met haar debuutroman ‘Ik weet zeker dat het liefde was’

Afgelopen week was Sanne van Rij te gast bij Opium op Radio 4. In de rubriek ‘Talent’ kwam Van Rij aan het woord over waarom ze haar eigen verhaal deelde…

Lees verder >
Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Op donderdag 14 september werd bekendgemaakt dat Wim Voermans met zijn boek Onze constitutie de PrinsjesBoekenPrijs heeft gewonnen. De PrinsjesBoekenPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek van het…

Lees verder >
Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Charlatan, het nieuwe boek van Zadie Smith, werd gelijk na verschijning in verschillende kranten positief besproken. Onder andere de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad deelden hun lovende kritieken. Haar manier…

Lees verder >
★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

Afgelopen weekend verscheen er een recensie in de Volkskrant over de biografie Elk woord ging ademhalen. Het leven van de dichter Martinus Nijhoff. In deze biografie gaat Bart Slijper in…

Lees verder >
Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Gisteren is de shortlist bekendgemaakt voor de PrinsjesBoekenPrijs 2023. De lijst bestaat dit jaar volledig uit Prometheus-titels. Graag feliciteren wij onze auteurs Maxim Februari (Doe zelf normaal), Ruud Koopmans (De…

Lees verder >
Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Vorige week verscheen het boek Heen van Laurens Verhagen. Het boek is een monument voor zijn veel te vroeg overleden zoon. Volkskrant Magazine interviewde Verhagen over het leven van Boris,…

Lees verder >
‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

De shortlist voor De Bronzen Uil is bekend. Naast de longlistnominatie voor de Opzij Literatuurprijs is Maral Noshad Sharifi met haar debuutroman Citroeninkt nu ook genomineerd voor De Bronzen Uil.…

Lees verder >
Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk is genomineerd voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2023. Naar aanleiding van haar nominatie verscheen er een interview op Hebban over haar debuutroman Het wit…

Lees verder >