Afgelopen donderdag, op internationale vrouwendag, was Zineb El Rhazoui te gast bij De Balie Invites. Hier sprak ze met directeur van De Balie Yoeri Abrecht en zangeres, componiste en filmmaker Rajae El Mouhandiz over vrouwenrechten, de Islam en vrijheid van meningsuiting. De oud-redacteur van Charlie Hebdo die de aanslag wist te overleven is fel tegen wat zij de ‘fascistische islam’ noemt en de systematische onderdrukking van vrouwen uit geloofsovertuigingen.

Vandaag verscheen in de Volkskrant een uitgebreid interview met El Rhazoui. Hier sprak zij haar kritiek uit tegen zogenaamde feministen die het opnemen voor het dragen van een hoofddoek. ‘Ik zal nooit zeggen dat de hoofddoek verboden moet worden. Ik ben voor totale vrijheid. Maar ik snap niet hoe je kunt opkomen voor de hoofddoek als die in andere landen wordt gebruikt om miljoenen vrouwen te onderdrukken. […] Fysiek aangevallen worden om je hoofddoek is verwerpelijk, maar dat betekent niet dat je hoofddoek iets goeds is.’ Lees hier het volledige interview.

In een interview met Het Parool spreekt Zineb El Rhazoui over de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. El Rhazoui, die ten tijde van de aanslag in Marokko verbleef, werd erna ernstig bedreigd. Ondanks de doodsbedreigingen heeft ze ervoor gekozen niet te vluchten en een andere identiteit aan te nemen. ‘Als ik weg zou gaan en mijn naam en uiterlijk verander, sterft de persoon die ik nu ben. Dan is het alsof ze me alsnog hebben vermoord. Ze hebben me niet te pakken gekregen. Ik leef nog en in mijn hoofd ben ik vrijer dan degenen die mij bedreigen.’ Klik hier voor het volledige interview in Het Parool.

Ook verscheen er een interview in NRC Handelsblad met Zineb El Rhazoui waarin ze praat over Charlie Hebdo, fundamentalisten en de rol van het Westen. El Rhazoui denkt dat de strijd van het Westen tegen de Islamitisch fundamentalisme alleen op ideologische niveau gewonnen kan worden en bestempelt het fundamentalistische geloof als misdadig en fascistisch. Echter, ze ziet in de huidige ideeën van de intellectuele elite en journalisten noch de rechtse politici een oplossing. De eerste maakt ‘zich er te makkelijk van af door te zeggen: islam is een godsdienst van de vrede’ en de andere pretendeert universele mensenrechten te steunen maar negeert tegelijkertijd de rechten van mensen in moslimlanden. Klik hier om het volledige interview met NRC Handelsblad te lezen.

Daarnaast maakte Nieuwsuur een korte rapportage over het Zineb El Rhazoui. Klik hier om deze rapportage van Nieuwsuur te bekijken en hier voor hun artikel.


Over Vernietig het islamitisch fascisme:

De islam is gekaapt door het islamitisch fascisme, dat zich heel gewiekst als antiracisme presenteert. In Vernietig het islamitisch fascisme ontrafelt Zineb El Rhazoui hoe conservatieve islamisten goedwillende vooruitstrevende krachten in het Westen voor hun sinistere islamiseringsproject gebruiken. Dat project is al aardig gelukt. Imams mogen na de zoveelste terreuraanslag wel beweren dat de islam een religie van ‘vrede en liefde’ zou zijn, maar voor de ‘ware’ islam van het spraakmakende islamitisch fascisme geldt juist het tegendeel: dat wil terug naar de wreedheid en onverdraagzaamheid van de vroegere geschiedenis van de islam, nauwelijks bekend bij de grote meerderheid van de moslims. Maar de islam omvat óók deze honderden miljoenen eenvoudige gelovigen, naast felle critici, atheïsten, homo’s en feministen.
Vernietig het islamitisch fascisme is een uitzonderlijk goed geïnformeerd en bewogen noodsignaal aan het Westen: stop met de steun aan de verheerlijkers van haat.

Zineb El Rhazoui (1982) werd van beginnend journaliste in Marokko de meest bedreigde vrouw van Frankrijk. In haar thuisland werd haar kritiek op de islam niet getolereerd, maar in haar nieuwe land evenmin. Ze was medewerker en redactrice van het satirische tijdschriftCharlie Hebdo, en gaat ervan uit dat de aanslagen van 2015 voor een groot deel op haar waren gericht. Ondanks alle doodsbedreigingen zet zij, de dapperste feministe van onze jaren, haar strijd voort.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >