Vandaag plaatste Algemeen Dagblad een groot interview met hoogleraar psychologie en ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis naar aanleiding van zijn nieuwe boek Maakt geld gelukkig? Zijn rijke landen gelukkiger dan arme landen? Waarom worden we aangetrokken door geld? Maakt materialisme ongelukkig? Is de hoogte van je salaris belangrijk?

In het interview met journaliste Jette Pellemans vertelt Dijksterhuis over zijn motivatie voor het schrijven van zijn jongste boek. ‘Ik geef veel lezingen over geluk. Bijna altijd stelt iemand op enig moment de vraag of geld nou gelukkig maakt. Dan gaf ik altijd hetzelfde antwoord: geld is fijn, maar andere factoren zijn belangrijker. Maar toen ik me ging verdiepen in recente onderzoeken, bleek dat geld helemaal niet zo’n geringe factor is. Hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je vaak bent.’

Dijksterhuis moest als het ware terugkomen op zijn eigen beweringen. ‘Dat vond ik zelf eigenlijk ontzettend leuk om te merken’, vertelt de hoogleraar. ‘Het hoort bij de wetenschap om je voortschrijdend inzicht toe te geven.’ Andere misstanden rondom geluk zijn volgens hem dat er geen bovengrens bestaat aan de hoeveelheid geld die je nodig hebt om gelukkig te zijn. ‘In nieuw onderzoek zien we dat mensen met een hoger inkomen gemiddeld stééds gelukkiger worden. Iemand die twee ton verdient, is gemiddeld gelukkiger dan iemand die 1,5 ton verdient.’

Benieuwd waaróm geld eigenlijk gelukkiger maakt? Lees hier het volledige interview met Ap Dijksterhuis in Algemeen Dagblad.


Over Maakt geld gelukkig?:

Maakt geld gelukkig? Over deze vraag wordt al gepraat zolang geld bestaat. Sommige mensen, vooral rijke, zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Geluk zit in andere dingen, zoals liefde en vriendschap. Andere mensen beweren dat geld een beetje bijdraagt aan geluk, maar dat het boven een bepaalde mate van welvaart niets meer toevoegt. Ook denken de meesten dat het winnen van een loterij niet gelukkig maakt. Nou ja, hoogstens voor heel even. Maar kloppen al die ideeën wel? Is de rol van geld echt zo onbeduidend? Of is het vooral heel geruststellend om te denken dat geld een bescheiden rol speelt, terwijl het eigenlijk wel degelijk belangrijk is voor geluk?

In zijn nieuwste boek geeft Ap Dijksterhuis een wetenschappelijk en eerlijk antwoord op de vraag of geld gelukkig maakt, waarbij hij resoluut afrekent met een aantal wijdverbreide misverstanden. Daarbij komen ook vele concrete vragen aan bod. Zijn rijke landen gelukkiger dan arme landen? Waarom worden we aangetrokken door geld? Maakt materialisme ongelukkig? Is de hoogte van je salaris belangrijk? Waaraan moet je je geld uitgeven om (nog) gelukkiger te worden?

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen), schrijver, spreker,ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinkerWie (niet) reist is gek en het kinderboek Tussen je oren. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Over Het slimme onbewuste:

‘Een van de kroonjuwelen van de recente populairwetenschappelijke schrijverij uit eigen land.’
De Volkskrant

Over Op naar geluk:

‘Met zijn aanstekelijke schrijfstijl en keur aan (…) onderzoeken, zet Dijksterhuis de lezer langzaam aan totnadenken.’
Psychologie Magazine

Over De merkwaardige psychologie van een wijndrinker:

‘Geestig, herkenbaar boek over de psychologie van een passie.’
NRC Handelsblad

Ook interessant



Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Op donderdag 14 september werd bekendgemaakt dat Wim Voermans met zijn boek Onze constitutie de PrinsjesBoekenPrijs heeft gewonnen. De PrinsjesBoekenPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek van het…

Lees verder >
Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Charlatan, het nieuwe boek van Zadie Smith, werd gelijk na verschijning in verschillende kranten positief besproken. Onder andere de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad deelden hun lovende kritieken. Haar manier…

Lees verder >
★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

Afgelopen weekend verscheen er een recensie in de Volkskrant over de biografie Elk woord ging ademhalen. Het leven van de dichter Martinus Nijhoff. In deze biografie gaat Bart Slijper in…

Lees verder >
Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Gisteren is de shortlist bekendgemaakt voor de PrinsjesBoekenPrijs 2023. De lijst bestaat dit jaar volledig uit Prometheus-titels. Graag feliciteren wij onze auteurs Maxim Februari (Doe zelf normaal), Ruud Koopmans (De…

Lees verder >
Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Vorige week verscheen het boek Heen van Laurens Verhagen. Het boek is een monument voor zijn veel te vroeg overleden zoon. Volkskrant Magazine interviewde Verhagen over het leven van Boris,…

Lees verder >
‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

De shortlist voor De Bronzen Uil is bekend. Naast de longlistnominatie voor de Opzij Literatuurprijs is Maral Noshad Sharifi met haar debuutroman Citroeninkt nu ook genomineerd voor De Bronzen Uil.…

Lees verder >
Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk is genomineerd voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2023. Naar aanleiding van haar nominatie verscheen er een interview op Hebban over haar debuutroman Het wit…

Lees verder >
Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Eva Keuris kreeg een lovende recensie in Het Parool voor haar nieuwe roman Alledaags geweld. In deze roman gaat ze dieper in op het onvermogen van ons alledaags leven. ‘Dat…

Lees verder >