De NBD Biblion Gouden Strop wordt dit jaar wederom uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige spannende boek. Vandaag maakte de organisatie bekend dat zowel Alter Ego van Esther Verhoef als Rendez-vous in Praag van Duco Hellema op de longlist van de prijs staan. Tijdens de Avond van het Spannende Boek op 30 mei wordt de Gouden Strop uitgereikt aan de winnende auteur, een week voorafgaand aan deze avond maakt de organisatie de shortlist bekend.

Alter Ego gaat over een sterrenkok, zijn jonge vrouw en haar minnaar. Het huwelijk komt steeds verder onder druk te staan en er gebeuren onverklaarbare dingen… Rendez-vous in Praag speelt zich af in het Amsterdam van de wederopbouw en de Koude Oorlog: een advocaat wordt naar Praag gestuurd om met iemand contact te leggen, achter het IJzeren Gordijn.

Lees hier meer over de Gouden Strop.

Bestel hier een exemplaar van Alter Ego.

Bestel hier een exemplaar van Rendez-vous in Praag.

 

Meer over Alter Ego en Esther Verhoef:

Een sterrenkok, zijn jonge vrouw… en haar minnaar

Het leven lacht Lynn eindelijk toe. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel Storm, een bekende chef-kok, en verzorgt met verve de pr voor diens sterrenrestaurant De Luwte. Voor de buitenwereld vormen de twee een succesvol powerkoppel. Maar terwijl Camiel avond na avond de sterren van de hemel staat te koken, onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge, opvliegende Laurens.
Door ambitieuze uitbreidingsplannen komt het huwelijk verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.

Esther Verhoef is een van de succesvolste en veelzijdigste schrijvers van Nederland. Zij is onze meest bekroonde en genomineerde thrillerauteur. Van haar psychologische thrillers en romans zijn in eigen land ruim 2,9 miljoen exemplaren verkocht.

Meer over Rendez-vous in Praag en Duco Hellema:

Amsterdam, maart 1948. De wederopbouw komt maar moeizaam op gang en het optimisme van vlak na de bevrijding is al lang verdwenen. Tevergeefs proberen Nederlandse troepen Indonesië weer onder controle te krijgen. In Tsjecho-Slowakije hebben de communisten de macht gegrepen. Een IJzeren Gordijn lijkt Europa in twee blokken te verdelen en de angst voor een nieuwe wereldoorlog groeit. Het zijn sombere tijden.
Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten pakt advocaat Bob de Winter alles aan om zijn nieuwe praktijk draaiende te houden. Op een avond krijgt hij bezoek van een man die zegt voor de Buitenlandse Inlichtingendienst te werken. Of De Winter naar Praag zou willen reizen om met iemand contact te leggen. De Winter is even verbouwereerd. Waarom moeten ze hem hebben? Dit is toch helemaal geen advocatenwerk? Maar dan beseft hij om wie het gaat.

Duco Hellema is emeritus hoogleraar geschiedenis. Hij publiceerde verscheidene boeken over de Koude Oorlogsperiode, onder meer over de Hongaarse Revolutie, de oliecrisis en de jaren zeventig. Rendez-vous in Praag is zijn fictiedebuut.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >