Afgelopen weekeind besteedde Het Parool  uitgebreid aandacht aan het in september verschenen boek  Even slikken door Christiaan Vinkers en Roeland Vis. In hun boek proberen de psychiater en apotheker de zin en onzin over het gebruik van antidepressiva van elkaar te scheiden.

Jop van Kempen omschrijft in zijn recensie een aantal opvallende historische wetenswaardigheden over het ontstaan van antidepressiva die in het boek verwerkt zijn. Deze wetenswaardigheden maken aldus van Kempen van Even slikken een onderhoudend boek. Daarin bestrijden de auteurs ‘vooral veel populaire meningen met verwijzingen naar de wetenschap.’ Toch blijven de auteurs ook kritisch en is het boek niet enkel een lofzang op de antidepressiva  ‘de hoofdmoot [is] een nuchtere, helder geschreven analyse van alles wat met antidepressiva te maken heeft.’

In september was Christiaan Vinkers te gast bij Nieuwsuur waarin hij en enkele gebruikers van antidepressiva vertelden waarom het middel onterecht in de verdomhoek terecht is gekomen. De gehele aflevering met het met het fragment (vanaf 31:39) is hier terug te zien. Daarnaast waren beide auteurs te gast bij het best beluisterde radio 1-programma’s de Tros Nieuwsshow, het gesprek is hier ter te luisteren.

Eerder was ook in andere media aandacht voor Even slikken:

‘Een nuchtere, helder geschreven analyse van alles wat me antidepressiva te maken heeft.’ – Het Parool ****

‘Onberispelijk en noodzakelijk betoog’ – NRC NEXT ••••

‘Fraai belichten ze hoe er sinds antieke tijden gedacht is over de symptomen en behandeling van depressie.’ – Medisch contact

‘De mythe waardoor antidepressiva zo’n slechte naam hebben, worden ontzenuwd.’ – Psychologie Magazine

‘Een psychiater en een ziekenhuisapotheker zetten de beschikbare kennis op een rijtje.’ – Quest

Over Even slikken:

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gebruiken op dit moment antidepressiva, maar weinig mensen durven daarvoor uit te komen. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een depressie-epidemie, heerst er een groot taboe op het gebruik van medicatie hiervoor.
In Even slikken gaan psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis in op de geschiedenis van depressie. Worden we inderdaad steeds depressiever en klopt het dat we meer en meer antidepressiva gebruiken? Zijn we wel gebaat bij deze pillen die, ondanks decennia aan hersenonderzoek, min of meer per toeval ontdekt zijn? Of zijn deze pillen een (te) makkelijke oplossing voor de dagelijkse stress van de moderne mens? En wat zijn de risico’s en de bijwerkingen?
Vinkers en Vis vertellen verhelderend en onderhoudend over een serotoninetekort als populaire verklaring voor depressie, over de rol van raketbrandstof bij de ontdekking van de eerste antidepressiva en over wie ons al deze pillen laat slikken: artsen, onderzoekers, de farmaceutische industrie of de maatschappij? Daarnaast delen antidepressivagebruikers hun persoonlijke ervaringen. Na het lezen van Even slikken begrijp je waarom zo veel mensen antidepressiva gebruiken. Maar vooral waarom dit helemaal niet zo gek is.

Christiaan Vinkers (1980) is psychiater bij het Hersencentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en doet onderzoek naar stress en veerkracht. Als lid van De Jonge Akademie van de knaw draagt hij actief het belang van wetenschappelijk onderzoek uit naar de maatschappij.
Roeland Vis (1981) is ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht. Hij doet onder meer klinisch onderzoek naar de nucleaire diagnostiek van ontstekingsziektes

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >