Arthur van den Boogaard is aankomende zondag te horen bij radioprogramma OVT naar aanleiding van zijn meest recente boek De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen en de start van de Tour de France 2015 dit weekend. De enorme aandacht en het enthousiasme dat er nu voor het wielrennen is, was niet altijd aanwezig, zo blijkt. Boogaard zal in het radio interview verder uitwijden over de oertijd van het Nederlandse weg-wielrennen.

De uitzending is hier terug te luisteren.

OVT bespreekt elke zondag tussen 10.00 en 12.00 uur actueel nieuws over geschiedenis, columns en historische documentaires.

Over de auteur:

Schrijver en journalist Arthur van den Boogaard (1969) besprak vijftien jaar lang wekelijks een sportboek. Eerder publiceerde hij de bloemlezing Sport. De 142 beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen van 1880 tot nu en schreef hij onder meer Slipstroom. Een kleine geschiedenis van schrijven en wielrennen en Zo speelden wij. Nederland in veertien legendarische voetbalwedstrijden. Voor De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen heeft hij zich volledig op de wielerliteratuur gestort.

Over De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen:

Wat zou wielrennen zijn zonder verhalen? Al vanaf het begin, eind negentiende eeuw, voelen schrijvers en journalisten zich aangetrokken tot strijdende wielrenners. Met de belangrijke rol van de fiets in onze samenleving kent ook het wielrennen een lange Nederlandse traditie. Alle reden voor een bloemlezing van Nederlandstalige wielerverhalen.

Arthur van den Boogaard kent als geen ander het onvermijdelijke literaire karakter van deze sport. Eerder onderzocht hij de connectie tussen schrijven en wielrennen door te speuren in (inter)nationale wielerliteratuur en door schrijvers en wielrenners hierover te interviewen. Het maakt Van den Boogaard, al eerder actief als bloemlezer, tot de gedroomde samensteller van deze bundel. Romantische beschouwingen, dopingonthullingen, beschrijvingen van de harde realiteit van de koers, fictieve verhalen, reconstructies, columns en zelfs een enkel interview krijgen een plaats in De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen.

“Zoals er Alpenetappes zijn waarvan je hoopt dat ze nooit voorbij gaan, dat er nog een col van de buitencategorie is, zo zijn er wielerboeken waarvan je hoopt dat ze nooit ophouden.” NRC Handelsblad ★★★★★

“Een waarlijk indrukwekkende verzameling.” de Volkskrant

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >