Gisteren verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over Arctica, het nieuwe boek van Bernice Notenboom. In Arctica deelt Notenboom haar ervaringen op en rond de Noordpool, tezamen met de door haar waargenomen veranderingen die het kwetsbare gebied ondergaat.

In het artikel bespreekt Annemieke van Dongen onder meer de avontuurlijke kant van het boek: ‘Notenboom hield aan haar expedities ‘slechts’ een bevroren lip over, een paar gevoelloze vingers en een knie die na vijf operaties toe is aan vervanging. Dat heeft ze met de Noordpool gemeen, schrijft ze in haar boek Arctica. „We zijn allebei beschadigd.”’

Ook schenkt het artikel aandacht aan de inzichten over klimaatverandering uit het boek: ‘Arctica verscheen niet toevallig aan de vooravond van de klimaattop in het Poolse Katowice. Met eigen ogen zag Notenboom wat klimaatverandering met het noordpoolgebied doet. „Het duurt niet lang meer voor de pool ijsvrij is. Wij zijn een nieuwe oceaan van het gebied aan het maken.”(…) „Arctica heeft de strijd tegen klimaatverandering verloren. De Noordpool is niet meer het slachtoffer, het is de drijvende kracht geworden achter klimaatverandering. 45 procent van het poolijs is al gesmolten, een gebied zo groot als Europa. Dat ijs hield onze planeet koel. Het witte ijs dat zonlicht terugkaatste naar de atmosfeer, is veranderd in zwart zeewater dat de warmte absorbeert. Daardoor smelt het overgebleven ijs nog sneller.”’

Lees het volledige artikel hier terug.


Over Arctica:

Arctica is voor velen nog onbekend en onbemind, de meest mysterieuze en minst onderzochte plek op aarde. Even groot als Europa en net zo intrigerend als een verre planeet. Velen riskeerden door de eeuwen heen hun leven om iets van haar geheimen te ontrafelen en zijn van haar gaan houden. Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein. Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze. Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.

Bernice Notenboom (1962) is poolreizigster, klimaatjournaliste, filmmaakster en geeft lezingen over haar ijskoude ervaringen. Ze leidde drie expedities naar Spitsbergen (2016-2018) met ruim honderd bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen. Met haar film Seablind (2016) heeft ze de scheepvaartwereld wakker geschud voor de effecten van roetuitstoot op Arctica. Haar boek Tegenpolen (2011) werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs.

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >