Vandaag is bekendgemaakt dat Prometheus-titels Het ministerie van Opperst Geluk van Arundhati Roy en Swing Time van Zadie Smith zijn genomineerd voor The Man Booker Prize 2017. Samen met elf andere titels maken zij deel uit van de longlist. De winnaar van de prestigieuze prijs voor het beste Engelstalig boek ontvangt een geldbedrag van £50,000. In 1997 won Roy eerder de prijs met haar debuutroman De god van kleine dingen. De prijs werd in 2016 gewonnen door Prometheus-auteur Paul Beatty, met zijn roman De verrader. Smith maakt met Swing Time bovendien nog kans op De Europese Literatuurprijs 2017.

Zie hier voor meer informatie over The Man Booker Prize.

Het ministerie van Opperst Geluk wordt lovend ontvangen in binnen- en buitenlandse pers. Zo kreeg het boek onder andere vierenhalve bal in De Morgen en vier sterren in Knack. In Groot-Brittannië staat het boek momenteel op nummer 1 in de bestsellerlijsten. Daarnaast verscheen er een grote stukken in Trouw, NRC, Het Parool en Nederlands Dagblad.

Ook Swing Time werd goed ontvangen. Het boek ontving vier sterren in de Volkskrant, Het Parool en de regionale bladen. Tevens ontving de roman vier ballen in NRC Handelsblad. Daarnaast verscheen er een groot stuk over Swing Time in De Groene Amsterdammer.

Over Het ministerie van Opperst Geluk:

‘Beter dan ooit.’  De Morgen, ****

‘In Het ministerie van Opperst Geluk haalt Roy twee decennia van schijnbare achterstand moeiteloos in met een wervelwind aan in elkaar grijpende verhalen.’  Knack,  ****

Over Swing Time:

‘Een eerbewijs aan de dans als verbindende kracht, vol indringende observaties. Een roman met een enorme reikwijdte en onvergetelijke personages. Swing Time heeft een bijtende humor, omspant bijna letterlijk de wereld en is een duizelingwekkende zoektocht naar identiteit, persoonlijke voldoening en liefde. Dit verhaal van een verloren en hervonden vriendschap gaat heel veel mensen aanspreken.’ Booklist

‘Een scherpe, met grote beheersing geschreven roman over de dans en de zwarte identiteit, van een schrijfster die zich vaardig door een mijnenveld van culturele vraagstukken beweegt. Smith verbluft met haar beschrijvingen en de ontwikkeling van haar intrige, toont wereld- en mensbeelden met de scherpte van een camera. Een ontroerende, geestige en belangrijke roman die de grote levensvragen aan de orde stelt met de sierlijke behendigheid van een Fred Astaire of Michael Jackson.’ Kirkus Reviews

‘Een sterke en rijke roman. Breed van opzet maar ook diep, vooral waar Smith haar briljante kijk op de popcultuur ventileert.’ Publishers Weekly

‘De Victor Hugo van onze tijd.’ NRC Handelsblad ****

‘Met een gerijpte visie schrijft ze indringender én swingender dan ooit.’ Het Parool ****

‘Vanaf de eerste pagina hangt een zweem van dreiging boven de nieuwe roman van Zadie Smith.’ de Volkskrant ****

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >