Uitgeverij Prometheus wordt vertegenwoordigd door twee titels, De hel van 1812 van Bart Funnekotter en Soldaat in Indonesië, 1945-1950 van Gert Oostindie, op de lijst van genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016. De jury van de Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken, en heeft hiervoor uit meer dan driehonderd boeken een lijst van tien titels samengesteld. Op 17 september wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Op 30 oktober 2016, tijdens de Maand van de Geschiedenis, wordt de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Henk van Os in een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000,-.

Zie hier voor meer informatie.

Over De hel van 1812: 

De grootste ramp uit de Nederlandse militaire geschiedenis.

Hitte, kou, honger, ziekte, uitputting en Kozakken: de dood loerde overal tijdens Napoleons Russische veldtocht van 1812. Een invasie die was begonnen met wapperende vaandels en een half miljoen mannen in  prachtige uniformen, eindige zes maanden later in een ongekende nederlaag.

In het verdoemde leger van de Franse  keizer vochten ook 15.000 Nederlanders: sommigen vrijwillig, velen dienstplichtig. Het overgrote deel van dit contingent overleefde het avontuur niet. In De hel van 1812 vertelt Bart Funnekotter voor het eerst het verhaal van de dramatische tocht van deze mannen, twee eeuwen nadat ze naamloos de geschiedenis in verdwenen.

Met behulp van nog niet eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en memoires beschrijft hij hun ondergang – en, in een enkel geval, hun miraculeuze redding. De hel van 1812 biedt een nieuw, Nederlands perspectief op een legendarische catastrofe.

Bart Funnekotter is historicus en redacteur van NRC Handelsblad.

‘De hel van 1812 is een goed gecomponeerd boek.’ Parool

‘Helder, feitelijk en zeer gedetailleerd […] een niet te missen naslagwerk’ Nederlands Dagblad 

De hel van 1812 bevat materiaal voor minstens drie filmscripts. […] Hollywood zou er wel raad mee weten.’ NRC Handelsblad

Over Soldaat in Indonesië, 1945-1950:

De oorlog in Indonesië roept een mensenleven later nog steeds heftige emoties op. Dat is niet vreemd. Nederland mobiliseerde indertijd 220.000 militairen voor een verloren strijd die achteraf ‘fout’ ging heten. In het publieke debat over onze grootste militaire operatie ooit gaat het vooral om Nederlandse oorlogsmisdaden. Veteranen hebben zich in deze debatten flink geroerd. Dat is logisch, zij waren er, zij beleefden de rauwe werkelijkheid, zij weten waarover ze het hebben. Dit boek is gebaseerd op hun brieven, dagboeken, gedenkboeken en memoires. Wat aan het licht komt over oorlogsmisdaden is vaak onthutsend. Maar het gaat ook om andere thema’s: de spanning tussen de Nederlandse missie en de weerbarstige realiteit ter plekke; begrip en onbegrip over Indonesiërs en de strijd voor onafhankelijkheid; frustraties over de militaire en politieke leiding; angst, wraak en schaamte; verveling en seks; ontheemding daar, en thuis; boosheid om verloren jaren en gebrek aan waardering. In Soldaat in Indonesië worden deze soldatenverhalen ingebed in de bredere context van de dekolonisatieoorlog en de verwerking ervan in Nederland.
Gert Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veelgeprezen boeken zoals Het paradijs overzee (1997/2011), De parels en de kroon (2006) en Postkoloniaal Nederland (2010). Aan dit boek ligt een breed onderzoek van het KITLV ten grondslag, waaraan in het bijzonder Ireen Hoogenboom en Jonathan Verwey een onmisbare bijdrage leverden.

‘Misschien is nog het aangrijpendste van dit boek dat je steeds meer begrip en zelfs compassie krijgt met de soldaten die in het verre, vreemde land terechtkwamen in een ‘sluipoorlog’. Ze werden als vrijheidsstrijders’ uitgezonden en als ‘oorlogsmisdadigers’ afgeserveerd. Die pijn laat Oostindie onthutsend zien.’ NRC Handelsblad ****

 

 

Ook interessant



Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >