Gisteren waren Bas en Olivier de Gaay Fortman te gast bij het televisieprogramma De Nieuwe Dag om te praten over hun onlangs bij Uitgeverij Prometheus verschenen boek De Grondwetwijzer. In dit boek breken zij een lans voor blijvende aandacht voor de grondwet. Als man die gevormd is door de Tweede Wereldoorlog, die Bas de Gaay Fortman als kind meemaakte, schrijft hij samen met zijn kleinzoon voor de generatie van zijn kleinkinderen, de millennials. De Gaay Fortman blijft wijzen op de kwetsbaarheid van de democratie.

Zie hier de uitzending terug.

Over De Grondwetwijzer:

Wereldwijd is het politieke toneel in korte tijd hevig veranderd. Zelfs de parlementaire democratie staat onder druk. De financiële crisis beschadigde economische verwachtingen op het moment dat brandhaarden rond Europa voor grote stromen vluchtelingen zorgden en terreuraanslagen het nieuws gingen domineren. Populisme en referendumpolitiek volgden en de maatschappij raakte in verwarring. Hoe geven we onze uit balans geraakte samenleving weer politieke structuur?

Een positief antwoord ligt in de Nederlandse grondwet. Daarin zijn normen vastgelegd die zijn voortgekomen uit een beschavingsgeschiedenis van vele eeuwen. De grondwettelijke waarden zijn van alle tijden; zo heeft deze krachtige tekst het vermogen verbindingen opnieuw te leggen, zowel tussen politici en burgers als tussen burgers onderling. Met dat oogmerk komen oorzaken van politieke verwarring in dit boek aan de orde, evenals de grondleggers die aan de basis stonden van de democratische rechtsstaat zoals wij die nu kennen. Grondwetprincipes die richting kunnen geven aan democratisch debat en politieke praktijk worden verhelderd. Ook worden reacties op problemen als migratie, klimaat, armoede en terrorisme tegen het licht van de grondwet gehouden. Het betoog eindigt met de Grondwetwijzer: een tabel waarmee elke politieke partij in één oogopslag op grondwettelijkheid kan worden beoordeeld.

Bas de Gaay Fortman (1937) richt zich al meer dan een halve eeuw op de dagelijkse spanning tussen economie, recht en politiek. Hij is de auteur van Moreel erfgoed (2016), ‘een sprankelend boek’ (Elsevier), dat verhaalt over al wat Nederland zich in de loop van eeuwen aan publieke moraal heeft verworven. Van 1971 tot 1991 was hij lid van de Staten-Generaal. Medeauteur van De Grondwetwijzer is zijn kleinzoon Olivier. Na een bachelor bedrijfskunde is Olivier de Gaay Fortman (1992) vergevorderd in zijn studie wis- en natuurkunde.

Over Moreel erfgoed:

‘Een geweldig boek. De mengeling van rechts- en politieke geschiedenis met persoonlijke ervaringen is heel overtuigend en mede daardoor leest het als een trein.’ Wilhelmina Thomassen, oud-rechter van het Europees Hof in Straatsburg en oud-lid van de Hoge Raad

‘Dit boek leest soepel en gemakkelijk. Ik heb ervan genoten en mij tegelijk een stuk geschiedenis eigen gemaakt.’Khadija Nairi, secretaris Stichting één land één samenleving en rechtenstudente

‘Mooi en uiterst zinvol. De geschiedenis van het recente verleden en de persoonlijke reflectie gaan mooi in elkaar over.’ Coos Huijsen, auteur van o.a. Nederland en het verhaal van Oranje

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >