Vandaag verschenen en afgelopen weekend al volop in het nieuws: Beter worden is niet voor watjes Bart van Eldert en Danielle Pinedo. De kranten besteedden er dit weekend veel aandacht aan en de auteurs waren tweemaal te gast op de radio om te vertellen over het bijzondere verhaal. Het boek is een intieme briefwisseling tussen de auteurs dat op een ontroerende manier en met humor laat zien hoe zij de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan. Dit brievenboek illustreert, gevat en bij vlagen filosofisch, hoe makkelijk het om ziek te worden en hoe moeilijk het is om beter te worden van levensgevaarlijke ziektes.

Deze middag verscheen er een interview in Het Parool met de twee auteurs. Met zowel Pinedo als Van Eldert gaat het in middels goed, maar beiden komen ze uit een diep dal. Pinedo is al meer dan twee jaar weer aan het werk na haar strijd met eierstokkanker en ook Van Eldert is langzaam weer aan het werk nadat in 2013 een zeldzame vorm van leukemie bij hem was geconstateerd en noemt zichzelf ‘blijmoedig chronisch ziek’. Marcel Wiegman van Het Parool vroeg wat het grootste verschil tussen hen is, waarop Van Eldert antwoordt dat Pinedo meer moeite had met doodgaan dan hijzelf. ‘Dat is dus Barthumor,’ vertelt zij. Ze begonnen als collega verslaggevers zonder media aan de briefwisseling, maar groeiden uit tot elkaars vertrouwelingen in de strijd tegen kanker en het beter worden dat net zo zwaar bleek te zijn. ‘Beter worden is niet voor watjes. Er zijn geen kaartjes met ’toch nog onverwacht is zij genezen’ of ‘na een lang ziekbed staat hij er weer naast’. Beter worden doe je in je hoofd en niemand die je er het recept voor geeft. Het is uiteindelijk de reden waarom ze besloten hun brieven in boekvorm uit te geven.’

Klik hier om het volledige interview te lezen.

Zondag schoven Pinedo en Van Eldert aan bij NPO Radio1 Met het Oog Op Morgen. Hier vertelden de auteurs over de steeds kleiner wordende wereld van iemand die lijd aan een levensbedreigende ziekte. ‘Je wereld wordt heel klein en je wordt psychisch door elkaar geschud,’ legt Pinedo uit. ‘In mijn geval was het zo dat ik altijd met mijn werk bezig was, twintig jaar lang. En opeens valt dat allemaal weg en moet je je concentreren op beter worden.’  En zo gemakkelijk is beter worden niet volgens Pinedo en Van Eldert. ‘Er is veel zorg als je ziek bent. Iedereen is met je bezig, maar als je uit het ziekenhuis ontslagen wordt moet je het eigenlijk voor een groot deel zelf doen.’ ‘ Je kan er het beste zelf over praten,’ vult Van Eldert aan. Het is voor veel mensen ook niet duidelijk dat beter worden net zo zwaar is, legt hij uit.

Klik hier om het interview te beluisteren (vanaf 23:00 minuten).

Zaterdag vertelde Danielle Pinedo vertelde in het NRC Handelsblad in over het ontstaan van Beter worden is niet voor watjes. Ze stelde zichzelf in het beginstadium van de behandeling van haar levensbedreigende eierstokstokkanker mede de vraag: ‘Als werk een groot deel van je leven opslokt, wat blijft er dan over als je niet meer kan werken?’ en begon hierover te schrijven in een dagboek. Later leerde ze dat Bart van Eldert leed aan een zeldzame vorm van leukemie en begonnen ze aan een jarenlange briefwisseling. ‘Hij zocht houvast. Ik ook,’ vertelt Pinedo. ‘Verbaasd stelden wij vast dat patiënten tijdens hun ziekteperiode deskundige begeleiding krijgen, maar tijdens hun herstel grotendeels op zichzelf zijn aangewezen.’ Pinedo en Van Eldert hopen dat Beter worden is niet voor watjes duidelijk maakt dat ‘beter worden’ net zo veel eist van mensen als ziek zijn.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Daarnaast waren de auteurs zaterdag te gast bij NPO Radio2 Spijkers met koppen. Waar zij beiden openhartig praten over hun ervaringen. Zo vertelt Pinedo dat zij eerst vooral moest lachen en in een ontkenningsfase belandde terwijl Van Elder er thuis vrij licht mee omging. ‘Bijvoorbeeld dan zit ik thuis op bank een beetje leukemie te hebben en ik draag graag een pak, dus ik had een mooi pak aan. Komt mijn oudste zoon binnen en die zegt: ‘Hé pap, leuk pak heb je aan. Wil je daar ook in begraven worden?’,’ vertelt Van Eldert. De briefwisseling vormde een grote steun voor beiden. Maar was af en toe ook best pijnlijk, omdat je dingen met elkaar deelt die je liever niet met je partner wilt bespreken, zoals je doodsangst, deelde Pinedo bij het programma. ‘Als je kanker krijgt en je wordt beter, is dat niet alleen een kwestie van een tumor verwijderen, maar ook dat het heel veel psychisch met je doet.’ Van Eldert zou de mensen graag mee willen geven: ‘Beter worden is moeilijk, maar het geeft je ook een kans om je weer te realiseren hoe blij je met het leven kan zijn.’

Klik hier om het gehele interview te beluisteren.

Ook verscheen er een voorpublicatie in AD Magazine.


Over Beter worden is niet voor watjes:

 Beter worden, het blijkt een rámp. In mijn toch al kleine wereld is het stiller dan ooit. Hele dagen maak ik niets mee. De mensen denken dat niet doodgaan hetzelfde is als doorgaan met leven. Eerder zat mijn moeder klaar met een kopje thee na mijn ziekenhuisbezoek. Nu is het van: ‘O, heb je weer een afspraak?’ Nou, zij ook. De boekenclub, de museumclub, ergens godbetert hérten kijken met andere überfitte bejaarden. Maar het doet nog steeds zeer, hoor!

Voorzichtig staan twee bevriende journalisten weer op. Ging levensgevaarlijk ziek worden nog vanzelf, beter worden blijkt niet voor watjes. Net als veel van de duizenden patiënten die tegenwoordig kanker doorstaan, merken zij hoe ingewikkeld overleven is. Ook blijkt ziekte een positieve kant te hebben. Nu kan alles anders zijn. Thuis, op het werk en in je hoofd. De auteurs laten in deze intieme briefwisseling ontroerend en met humor zien hoe ze de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan. Hoe een zware ziekte je beter kan maken. Een brievenboek vol levenskunst.

Bart van Eldert (1966) is verslaggever economie bij het AD. Ook schreef hij over wetenschap en gezondheid. Hij won als eerste journalist de Seksuologie Media Prijs van de wetenschappelijke vakvereniging NVVS. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Danielle Pinedo (Willemstad, 1968) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Ze was actief als sportjournalist en maakte internationale reportages. Nu schrijft ze grote persoonlijke interviews. Eerder verscheen haar bundel Een hoofd vol herinneringen, over werken in risicogebieden. Ze heeft een vaste relatie en een hond.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >