Het Boek van Stof: La Belle Sauvage van Philip Pullman maakt een mythische start. Het Boek van Stof, het eerste deel van Pullmans nieuwe trilogie, verscheen 19 oktober en heeft binnen een week ongeveer 70.000 exemplaren verkocht, wat het in zijn eerste week het meest verkochte boek van het Verenigd Koninkrijk maakt.

Vorige week vrijdag was Pullman te gast als spreker op het London Literature Festival, waar hij voorlas uit Het Boek van Stof en vragen uit het publiek beantwoordde. Klik hier om Pullmans optreden terug te luisteren.

Over het weekend werd Het Boek van Stof geprezen met vier en vijf sterren in alle kranten en tabloids en ontving lovende recensies. Sam Leith van The Daily Telegraph schreef: ‘Eindelijk is Het Boek van Stof er. Dit geweldige eerste deel was het wachten waard.’ The Guardian riep Het Boek van Stof meteen uit tot Boek van de Week. En Nicolette Jones van The Sunday Times schrijft: ‘[Het Boek van Stof] zit vol scherpe observaties. Het verhaal is diepgaand en vol verbeelding. Een levendig rite-of-passage verhaal over dappere nonnen, complexe kinderen, monsterachtige schurken, misbruik en liefde, wreedheid en gevoel, vechten en vluchten. Je glijdt door de pagina’s als een kano in het opkomende water.’

 

Over Het Boek van Stof: La Belle Sauvage:

 22 jaar na Het gouden kompas, het eerste deel van de beroemde Noorderlicht-trilogie, keert Philip Pullman terug naar de parallelle wereld die al meer dan 17,5 miljoen lezers wereldwijd wist te betoveren.
Pullmans nieuwe trilogie heet Het boek van Stof en het eerste deel speelt zich af rond zijn geliefde personage Lyra Belacqua. Er komen natuurlijk alethiometers, daemonen en het Magisterium in voor, maar ook vele nieuwe personages, inclusief een nieuwe held.
Maar een hoofdrol is weggelegd voor Stof, het geheimzinnige elementaire deeltje, waarover niet gesproken mag worden. Stof kwam al voor in Pullmans eerdere boeken, maar speelde nog nooit zo’n grote rol in de strijd tussen een totalitaire organisatie en degenen die menen dat gedachten en meningen vrij zouden moeten zijn.
Het boek van Stof speelt zich af in een andere wereld, maar wel een wereld die beangstigend veel lijkt op de onze. Zal het Lyra lukken de gevaren te overwinnen?

Philip Pullman (1946) won vele prijzen, waaronder de Smarties Prize, de Carnegie Medal, The Guardian Children’s Fiction Prize, de Whitbread Award en de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. Van Pullmans beroemde trilogie Noorderlicht werden wereldwijd meer dan 17,5 miljoen exemplaren verkocht.

 

Over de Noorderlicht-trilogie:

‘Een verbazingwekkende fantasy, een razendsnelle thriller en een diepzinnige beschouwing over het menselijk lot in één – dit is een boek om op vele niveaus van te genieten.’
The Guardian

‘Philip Pullmans Noorderlicht-trilogie is een van de grootste imaginaire werken die de Engelse taal rijk is.’
Terry Jones

‘Dit is opmerkelijk schrijven: moedig en gevaarlijk zoals de beste kunst hoort te zijn.’
The Times

‘Philip Pullman heeft het vermogen om de saaiste dag of de meest donkere geest te verlichten met de gloed van zijn verbeelding.’
The Independent

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >