Griet Op de Beeck, auteur van het Boekenweekgeschenk 2018, Gezien de feiten, is benoemd tot auteur van de maand bij Bol.com. Op de Beeck brak in 2013 door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende, waarvan meer dan 300.000 exemplaren werden verkocht.  De roman werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won in oktober 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs. Het is boek vorig jaar verfilmd en op 22 februari van dit jaar ging het gelijknamige toneelstuk in première in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Naar aanleiding van haar werk en haar Boekenweekgeschenk was de auteur gisteravond te gast bij De Wereld Draait Door. Daarnaast werd er afgelopen weekend ook volop aandacht besteed aan Op de Beeck in de dagbladen. Er verscheen een uitgebreid interview met de auteur in Algemeen Dagblad en ook Het Parool publiceerde een interview met als onderwerp het Boekenweekgeschenk, Gezien de feiten. In het interview met Cathérine van der Linden reageert Op de Beeck op de immense populariteit van haar boeken. ‘Mijn eerste twee boeken hebben bij mensen allerlei emoties losgemaakt. […] Ik vind dat een groot cadeau.’

In een interview met Bol.com  vertelt ze wat het schrijven van het Boekenweekgeschenk voor haar betekent. ‘Ik vond het absurd. Ik schrijf nog maar zes jaar. Het is de grootste eer voor een schrijver. […] Ik ben ook nog maar de zesde Vlaamse auteur ooit die het geschenk heeft geschreven.’ Volgens Op de Beeck is het geheim achter het schrijverschap persoonlijke ontwikkeling. Zonder deze ontwikkeling is het schrijven van nieuwe boeken niet mogelijk, stelt ze. ‘Boeken zijn een weergave van het mens dat je op dat moment bent. Dat is de grootste opdracht van een schrijver, dat je blijft evolueren als mens, want alleen dan schrijf je telkens een nieuw boek.’

Lees het volledige interview met Griet Op de Beeck in Het Parool en op Bol.com. Bekijk hier de uitzending van De Wereld Draait Door.


De komende tijd zal Griet Op de Beeck veel te zien zijn in verband met de Boekenweek. Bekijk hier haar optredens:

5 maart: De Wereld Draait Door, NPO1

In de nacht van 5 op 6 maart: Nooit Meer Slapen NPO Radio1

7 maart: Jan Terlouw en Griet Op de Beeck bij de VRT

11 maart: NPO2 uitzending van VPRO Boeken met Jan Terlouw en Griet Op de Beeck

14 Maart: Youtube Boekenweek Live om 13:00 uur

16 maart: Pauw, NPO1


De pers over Vele hemels boven de zevende:

‘Feit is dat Op de Beeck een betoverende tekst heeft geschreven.’ de Volkskrant ****

‘Met kleine, veelzeggende details weet Op de Beeck haar personages zo te schetsen dat je het gevoel krijgt dat je deze mensen kent.’ Leidsch Dagblad ****

‘Een ongelooflijk succes’ De Tijd

Vele hemels is een wonderschoon debuut.’ Opzij

‘De ene zin nog mooier dan de andere.’ Elsevier


Over Vele hemels boven de zevende:

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.
Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Deze schrijfster is gekomen om te blijven.

Griet Op de Beeck (1973) was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en voor De Morgen. Met dit overweldigende debuut verovert ze een mooie plek in het literaire landschap.

‘Een hartverwarmende, niet te missen nieuwe stem.’ Tom Lanoye

‘Een boek over ons gestuntel en onze pogingen om niet alleen te zijn: zo superieur geschreven, zo teder en kwetsbaar en bijwijlen ook zo geestig dat je hart ervan breekt en opspringt tegelijk.’ Peter Verhelst

‘In een overrompelende stijl wekt Griet Op de Beeck haar personages tot leven tot in de donkerste diepten van hun ziel. Toch kun je alleen maar van hen houden. Omdat je hen kent. Omdat je hen bent. U weet niet wat u gemist hebt voor zij begon te schrijven.’ Rik Torfs

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >