‘Volgens professor Avi Loeb hebben buitenaardse wezens het zonnestelsel bezocht’, schrijft Taede A. Smedes in het Nederlands Dagblad. In 2017 vloog een mysterieus object ons zonnestelsel binnen. Wetenschappers dopen het ‘Oumuamua, ‘Hawaïaans voor “verkenner” of “boodschapper”‘. Volgens Loeb is ‘Oumuamua bewijs dat buitenaardse intelligentie bestaat. Hierover gaat zijn boek Buitenaards

‘Loebs boek zet in detail uiteen wat er zo eigenaardig is aan ‘Oumuamua. Je proeft de fascinatie op iedere pagina. Maar zijn boek is meer dan een populairwetenschappelijke uiteenzetting. Het gaat ook over Loebs persoonlijke fascinatie met de kosmos, over zijn kindertijd in Israël, over zijn ouders, over zijn carrière en bevat filosofische bespiegelingen over de wetenschappelijke methode, over SETI en buitenaards leven.’

Smedes noemt Buitenaards een ‘lezenswaardig boek’ waarin Loeb ‘een geloofwaardig en waardig pleidooi’ houdt om wetenschappelijk niets uit te sluiten: ‘Wetenschappers moeten als ware detectives het bewijs volgen tot waar het hen brengt – ook als de uitkomst wellicht niet iedereen even welgevallig is’.

 

U leest deze bespreking hier terug.


Over Buitenaards:

Het baanbrekende verhaal van een van ’s werelds belangrijkste astronomen: ons zonnestelsel is onlangs bezocht door geavanceerde buitenaardse technologie afkomstig van een verre ster.

Eind 2017 zagen wetenschappers van een Hawaïaans observatorium een object dat door ons zonnestelsel zweefde en zo snel bewoog dat het alleen van een andere ster kon komen. Avi Loeb, de beste astronoom van Harvard, liet zien dat het geen asteroïde of komeet was; daarvoor bewoog het te snel langs een vreemde baan en liet het geen spoor van gas of puin achter. Er was maar één mogelijke verklaring: het object was geavanceerde technologie, gemaakt door een verre buitenaardse beschaving.

In Buitenaards neemt Loeb lezers mee in het spannende verhaal van de eerste interstellaire bezoeker die in ons zonnestelsel werd waargenomen. Dat heeft enorme implicaties voor de wetenschap, religie en de toekomst van onze soort en onze planeet. Buitenaards is een geestverruimende reis door de verste uithoeken van wetenschap, ruimtetijd en de menselijke verbeelding.


Abraham (Avi) Loeb is hoogleraar sterrenkunde en oprichter en directeur van Harvards Black Hole Initiative. In 2012 werd Loeb door TIME tot een van de vijfentwintig meest invloedrijke mensen ter wereld benoemd.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >