Afgelopen week was Catherine Belton volop in de media om het te hebben over haar boek: ‘De mannen van Poetin.’

Catherine Belton was correspondent in Rusland voor Financial Times en heeft inzicht in de politiek in Rusland. Dit is dan ook hét onderwerp van de gesprekken die ze heeft gevoerd met NRC, Trouw, de Volkskrant en Buitenhof.

Met NRC spreekt Belton over de verschillende mannen om Poetin heen. Deze mannen hebben samen met Poetin Rusland in handen. Deze mannen zullen er dan ook alles aan doen om ‘Poetin in het zadel te houden.

In Trouw vertelt Belton erover dat de mensen om Poetin heen niet altijd even blij zijn. Vooral niet met de oorlog. De sancties die het westen heeft ingezet tegen de oorlog in Oekraïne heeft namelijk een hoop invloed op de mannen. Toch houdt Poetin volgens Belton ‘iedereen in de houtgreep.

In de Volkskrant gaat Belton dieper in op wat volgens haar het belangrijkste punt van haar boek is: ‘Dat het door winstbejag gedreven westen zelf medeplichtig was aan de bestendiging van Poetins macht – en blind voor de gevolgen in en buiten Rusland.’  In dit gesprek beaamt de auteur dat het westen een hele hoop van Poetin heeft toegelaten waardoor we nu in deze situatie zitten.

In het gesprek met Pieter Jan Hagens bij Buitenhof heeft Belton het opnieuw over de achtergrond van Poetin en de kring die hij hier om zich heen heeft gevormd. Ook gaat het over hoe deze groep nu met de oorlog omgaat.

Lees hier het artikel van NRC

Lees hier het artikel van Trouw

Lees hier het artikel van de Volkskrant

Kijk hier Buitenhof terug


Over De mannen van Poetin:

In De mannen van Poetin onthult onderzoeksjournalist en voormalig correspondent in Moskou Catherine Belton het verhaal over de machtsgreep van Vladimir Poetin en zijn KGB-trawanten. Mede aan de hand van exclusieve interviews met belangrijke insiders vertelt Belton hoe de mannen van Poetin een nieuwe club van oligarchen vormden, zich meedogenloos allerlei bedrijven toe-eigenden, de economie overnamen, miljarden overhevelden, de scheidslijnen tussen de politieke macht en de georganiseerde misdaad lieten vervagen, tegenstanders uitschakelden en vervolgens hun rijkdom en macht gebruikten om hun invloed in het Westen uit te breiden.

Beltons verhaal strekt zich uit van Moskou tot Londen en van Zwitserland tot het Amerika van Donald Trump. De mannen van Poetin is een aangrijpend en vooral angstaanjagend relaas over de teloorgang van de hoop op een nieuw Rusland, en de ernstige gevolgen daarvan voor zijn inwoners, en vooral voor de wereld.

Bestel een exemplaar via onze websop

Journalist en schrijver Catherine Belton was jarenlang correspondent in Moskou voor Financial Times. Ze woont in Londen. De mannen van Poetin werd benoemd tot boek van het jaar door The Economist, Financial Times, The New Statesman en The Telegraph. Op de publicatie volgden vijf rechtszaken door Russische oligarchen en Rosneft.

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >