Gisternacht was Connie Palmen te gast bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Ter ere van de 82ste Boekenweek (25 maart tot 2 april) heeft Palmen het Boekenweekessay 2017, De zonde van de vrouw, geschreven. In de uitzending vertelt Palmen onder ander over haar jeugd in Limburg en natuurlijk over haar carrière als schrijfster. De leidraad van het gesprek was de kwetsbaarheid van bekende mensen in de meest letterlijke zin van het woord, maar ook hoe ‘fictie, of het geschreven woord, zo angstaanjagend machtig is’ – om het in de woorden van Palmen te omschrijven. ‘Roem maakt vogelvrij’, een thema wat in de essays over vier van de meest bekendste vrouwen te lezen is. Luister hier het gesprek met Connie Palmen terug.

Het radio-interview was niet enige interview met Palmen gisteren, ze was ook te gast bij DWDD. In de uitzending sprak zij met Matthijs van Nieuwkerk over hun studententijd, roem, destructie, zonde en het Boekenweekessay De zonde van de vrouw. Op de vraag of dit essay, over Marilyn Monroe, Marguerite Dumas, Jane Bowles en Patricia Highsmith, eigenlijk een verkapte autobiografie is antwoordt zij: ‘Ik denk dat ik niet zo geïnteresseerd zou zijn in deze vrouwen als ik me niet op een bepaalde manier verwant voelde.’ Over de bekendheid die bij haar schrijverschap komt kijken vertelt Palmen: ‘Ik had me voorgesteld dat ik een teruggetrokken bestaan zou leiden, niet zo’n zichtbaar bestaan als ik uiteindelijk geleid heb.’ Kijk hier het fragment terug.

Van de Libris Literatuur Prijswinnares en De Inktaap jongerenprijswinnares Connie Palmen verschijnt niet alleen het Boekenweekessay, maar tevens de essaybundel Het drama van de afhankelijkheid.

Over De zonde van de vrouw:

De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom der kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vier vrouwen, Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith, probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

Connie Palmen schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. Met haar laatste roman Jij zegt het won zij de Libris Literatuurprijs 2016.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >