Vandaag verscheen in Het Parool een lovende recensie voor De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen van Ronald Giphart. Het boek werd bekroond met maar liefst vier sterren. Recensent Thomas Verbogt schrijft: ‘Ik las zijn bloemlezing met groot genoegen, het is een smakelijke verzameling’. Aan de hand van Gipharts bloemlezing ziet Verbogt ook dat het niet makkelijk is om over eten te schrijven: ‘Hoewel het in veel verhalen wel over eten of tafelen gaat, moeten die wel op een innige manier op je over komen om er honger van te krijgen. […] Gipharts aantrekkelijke boek laat ook zien hoe moeilijk het is om aanstekelijk over eten te schrijven.’

Over De Nederlandstalige literatuur in 90 en enige verhalen:

In De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen heeft Ronald Giphart, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, verhalen en fragmenten uit romans samengebracht waarin culinaire hoogstandjes, minder geslaagde creaties en onze eetcultuur centraal staan. Deze selectie maakt de lezer getuige van het perfecte huwelijk tussen literatuur en eten.

Giphart heeft naast een grote liefde voor literatuur, ook een culinair hart. Zo publiceerde hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, samen met Jonnie Boer en Sergio Herman, Eten, drinken en slapen. Ook schreef hij de teksten voor het kookboek Puurst van Jonnie en Thérèse Boer, dat bekroond werd met de Gourmand World Cookbook Award voor chef-koks. Giphart is dan ook de aangewezen persoon om deze bloemlezing samen te stellen.

Ronald Giphart (1965) debuteerde met de veelgeprezen roman Ik ook van jou. Daarna volgden onder meer Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost en IJsland. In 2014 publiceerde hij de bloemlezing De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen. In 2015 verschenen zijn nieuwe roman Harem, en het kookboek Vurrukkulluk, dat hij samen met Mascha Lammes schreef. Gipharts boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten door het hele land.

Over De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen:

De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen geeft ons opnieuw vlinders in de buik.’  De Morgen

‘Ster van het coming of age-genre.’ Trouw

‘Prachtige bloemlezing.’ BN De Stem

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >