Afgelopen zondag was Diederick Slijkerman, historicus en auteur van de recent verschenen biografie Liberaal zwaargewicht, over Henk Vonhoff, te gast bij radioprogramma OVT. Slijkerman sprak met politici, ondernemers, wetenschappers, journalisten en kunstenaars, ontmoette Vonhoffs weduwe en vrienden en rende met zijn oude trimgroepje door de bossen. Liberaal zwaargewicht biedt een veelzijdig en compleet beeld van Vonhoff als politicus, maar ook als vrijmetselaar, publicist, acteur, natuurliefhebber en amateurdichter.

In het gesprek met Jos Palm spreekt Slijkerman over de kant van Vonhoff die misschien minder bekend was bij de buitenwereld. ‘Er zijn tal van anekdotes ook in het boek verweven, waarin duidelijk wordt dat hij zeer veel gevoel voor nuance had en voor humor. Daar wist hij politiek ook veel mee te bereiken.’

Eveneens vertelt Slijkerman wat voor rol de ‘rode’ achtergrond van Vonhoff heeft gespeeld in zijn politieke carrière. ‘Zijn vader komt uit een socialistisch nest. Zijn familie had hoge posities in de socialistische arbeidersvereniging en ze waren van oorsprong zelfs dagloners.’ Vanuit een armoedig milieu heeft Vonhoff zich opgewerkt tot wat hij uiteindelijk geworden is. Dit is, zegt Slijkerman, waarom hard werken voor hem een credo was. ‘Henk Vonhoff moest niks hebben van graaiers en snelle jongens. Hij bleef eigenlijk altijd de eenvoud tot het eind toe.’

Luister hier de radio-uitzending van OVT terug.


Over Liberaal zwaargewicht:

Eigenlijk had Henk Vonhoff (1931-2010) toneelspeler willen worden, maar uiteindelijk wendde hij zijn imposante stemgeluid en voorkomen aan voor andere doeleinden: eerst voor het geven van geschiedenisles en later voor de politiek. Met zijn Churchill-achtige verschijning, omvangrijk en welbespraakt, wist hij op te klimmen tot Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester en commissaris van de Koningin. Hij was letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht in partijpolitiek Nederland, en vooral binnen zijn partij, de vvd. Hij was getuige van de oprichting in 1948 en belde nog vlak voor zijn overlijden met het partijbestuur om hen te waarschuwen tegen samenwerking met de pvv. De rode draad in zijn leven was het grote belang van vrije meningsuiting en een evenwichtige democratie, waarin eenieder zich kan ontwikkelen naar eigen vermogen en inzicht.
Diederick Slijkerman sprak met politici, ondernemers, wetenschappers, journalisten en kunstenaars, ontmoette Vonhoffs weduwe en vrienden en rende met zijn oude trimgroepje door de bossen. Liberaal zwaargewicht biedt daarmee een veelzijdig en compleet beeld van Vonhoff als politicus, maar ook als vrijmetselaar, publicist, acteur, natuurliefhebber en amateurdichter.

Diederick Slijkerman (1969) schreef na zijn studies geschiedenis, rechten en theologie boeken op het gebied van de politieke geschiedenis. Hij schreef onder meer Het geheim van de ministeriële verantwoordelijkheid (2011), Wonderjaren (2013; over Gijsbert Karel van Hogendorp) en Enfant terrible (2016; over Wim Treub).

Over Enfant terrible:

‘Een heldere en informatieve biografie.’
Historisch Nieuwsblad

‘Het boek schetst naast een mooi beeld van de man, ook een mooi beeld van zijn tijd.’
Kleio

Ook interessant



Astrid Roemer op de shortlist van de National Book Award

Astrid Roemer op de shortlist van de National Book Award

Over de gekte van een vrouw van Astrid Roemer is dit jaar genomineerd voor de National Book Award in de categorie vertaalde literatuur. Wij feliciteren Astrid Roemer van harte met…

Lees verder >
Veel media-aandacht voor ‘Voornamelijk vrouwen’ van Connie Palmen

Veel media-aandacht voor ‘Voornamelijk vrouwen’ van Connie Palmen

Woensdag 27 september presenteerde Connie Palmen haar nieuwe essaybundel Voornamelijk vrouwen op de uitgeverij. In deze bundel bespreekt zij twaalf auteurs, elf vrouwen en één man die zij bewondert. Het…

Lees verder >
Mooie recensies over ‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim

Mooie recensies over ‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim

De biografie van Karin Amatmoekrim over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk?, werd afgelopen weekend door diverse media besproken. Zo werd Amatmoekrim geïnterviewd in NRC, Trouw Tijdgeest…

Lees verder >
Maand van de Geschiedenis begonnen, met essay van Louise O. Fresco

Maand van de Geschiedenis begonnen, met essay van Louise O. Fresco

In oktober vindt jaarlijks de Maand van de Geschiedenis plaats. In deze maand organiseren diverse culturele instellingen door het hele land evenementen rondom een historisch thema, zoals theatervoorstellingen en workshops.…

Lees verder >
Ewoud Sanders wint de Taalboekenprijs 2023

Ewoud Sanders wint de Taalboekenprijs 2023

Vandaag is in de uitzending van De Taalstaat bekendgemaakt dat Ewoud Sanders met zijn boek Het n-woord de vijfde editie van de Taalboekenprijs heeft gewonnen. De Taalboekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt…

Lees verder >
‘Mimosa’ besproken in De Groene Amsterdammer

‘Mimosa’ besproken in De Groene Amsterdammer

De Debuutroman Mimosa van Mette Maria van Dijk werd deze week besproken in De Groene Amsterdammer. Charlotte Remarque beschrijft Mimosa als een veelbelovend debuut. Remarque maakt vergelijkingen met boeken als…

Lees verder >
Koen de Groot uitgebreid besproken in de media

Koen de Groot uitgebreid besproken in de media

Afgelopen week werd Martelaren voor de paus van historicus Koen de Groot uitgebreid besproken in diverse media. Zo was hij te gast bij de radioprogramma’s OVT en Spijkers met Koppen.…

Lees verder >
Sanne van Rij te gast bij Opium met haar debuutroman ‘Ik weet zeker dat het liefde was’

Sanne van Rij te gast bij Opium met haar debuutroman ‘Ik weet zeker dat het liefde was’

Afgelopen week was Sanne van Rij te gast bij Opium op Radio 4. In de rubriek ‘Talent’ kwam Van Rij aan het woord over waarom ze haar eigen verhaal deelde…

Lees verder >