Hier ben ik, de documentaire over dominee Ad van Nieuwpoort, zal op 25 december worden uitgezonden bij 2Doc op NPO2. De documentaire ging op 8 april dit jaar in première en ontving op 11 mei een brede release. Nu is hij op eerste kerstdag wederom op televisie te zien.

In de film van Sarah Vos en Sander Snoep volgen we Van Nieuwpoort naar zijn kerk, waar hij ’s zondags zijn Bloemendaalse gemeente terugbrengt tot de kernvragen van het menselijk bestaan. Vier jaar lang werd een aantal Bloemendalers gevolgd, die allen op hun eigen manier worstelen met een maatschappij gericht op rendement en prestatie. Van buiten lijken hun levens prima in orde, maar niets is minder waar. ‘Hij prikt door het gepolijste plaatje heen van succes en welvaart waarvoor wij doodrennen,’ aldus de regisseurs.

Door oude bijbelverhalen te betrekken op het moderne leven, helpt Nieuwpoort zijn kerkgangers weer te aarden in een leven dat wordt geregeerd door ambitie en gejaagdheid. Volgens de regisseurs is het een antwoord op ‘een enorme behoefte aan zingeving’. De bijbel werkt echter niet altijd als helende zalf: hij kan ook confronterend zijn. ‘In de kerk vind je troost die reflecterend is voor de ziel,’ zegt Van Nieuwpoort. ‘Je wordt er ook tegen de haren ingestreken.’ Alsof hij dit punt extra kracht wil bijzetten, waagt Van Nieuwpoort zich zelfs aan een van de meest problematische bijbelverhalen: dat van Abraham, die door God wordt gevraagd zijn enige zoon te offeren.

Ook benieuwd naar de betekenis van de Bijbel in onze jachtige wereld? Kijk dan naar Hier ben ik op vrijdag 25 december om 22.15 uur bij 2Doc op NPO2. Klik hier voor meer informatie over de uitzending.

Ad van Nieuwpoort schreef ook Uit de tijd, waarin hij vertelt over zijn liefde voor het vak van dominee-zijn. Verder zal hij zondag 17 december om 11.35 te gast zijn in het EO-programma Het Vermoeden, waar hij zal uitweiden over de documentaire en de relevantie van bijbelverhalen voor moderne zaken als de #MeToo-discussie. Op zondag 24 december verschijnt hij wederom op televisie, ditmaal in een speciale kersteditie van het KRO-NCRV-programma De Verwondering op NPO2.


Over Uit de tijd:

In Uit de tijd schrijft Ad van Nieuwpoort openhartig over zijn passie voor het predikantschap. Voor hem is een predikant niet de stoffige moraalridder met het opgeheven vingertje of een specialist in metafysische waarheden, maar eerder iemand die een poging waagt nieuwe tijden te verbinden met oude bronnen. Van Nieuwpoort noemt zichzelf het liefst ‘verhalenverteller’, een exegeet van zowel oude woorden als nieuwe tijden. In Uit de tijd laat hij zien hoe bijbelverhalen, mits gelezen als literatuur, een rol van betekenis kunnen spelen in het leven van mensen van nu, of die zichzelf nu ‘gelovig’ noemen of niet. Overbezette dertigers staan een moment stil bij waar zij hun agenda door laten bepalen. Ouders van jonge kinderen reflecteren op wat zij hun kinderen willen meegeven. En ouden van dagen ontdoen zich van benauwende dogmatische ballast van het verleden. Oude woorden komen tot leven aan een sterfbed, bij een huwelijk of in gesprek met consultants. Bovendien bieden ze, zo laat Van Nieuwpoort zien, adequaat tegengif in een tijd die gedomineerd wordt door de waan van de dag.

Ds. Ad van Nieuwpoort (1966) is de predikant van Bloemendaal en Overveen. Daarvoor werkte hij aan de Amsterdamse Zuidas en in Amstelveen. Van zijn hand verschenen onder meer De kleine Mensengod (1997), Tenach opnieuw (2006), In Babel (2011), en met Ruben van Zwieten, De Bijbel op de Zuidas (2012). Ad van Nieuwpoort is vaste gast bij het Radio1-programma Nieuws&Co.

‘In Uit de tijd toont Ad van Nieuwpoort zich een zoekende in de ware betekenis van dat woord; zonder belerend of apodictisch te zijn deelt hij de bezieling die hij in oude teksten vindt en onderzoekt hoe die ook nu nog betekenis kunnen geven in ons o zo fragiele bestaan.’ Bas Heijne

 

 

 

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >