De spionage-thriller van Mick Herron, Dode leeuwen, is door Vrij Nederland uitgeroepen tot boek van de maand. De vertaling verscheen afgelopen week bij Prometheus.

In de ‘boek van de maand’ rubriek, samengesteld door Jeroen Vullings en Sander Pleij, worden de beste drie boeken van de maand uitgelicht: ‘het Boek van de Maand is niet minder dan een literaire investering, voor de schrijver en de lezer’.

Vorige week sprak Jeroen Vullings al over Dode leeuwen tijdens zijn boekenrubriek in het Radio 1 programma Nieuwsweekend. Hier roemt hij de vertaling van Mario Molengraaf en bevestigt de literaire waarde van de thriller. Het boek wordt in Engeland al vergeleken met het werk van spionage meesters als Graham Greene en John le Carré. Deze vergelijking is volgens Vullings helemaal terecht.

U kunt de boekenrubriek hier terugluisteren.


Over Dode leeuwen:

Waarom gaan bij Jackson Lamb, de baas van Slough House, het afvalputje van de Britse geheime dienst, alarmbellen rinkelen wanneer een man in een bus overlijdt?

De stemming wordt nog grimmiger wanneer het mobieltje van het slachtoffer een veelzeggend codewoord blijkt te bevatten. De vermoorde man was aan het einde van de Koude Oorlog een collega van Lamb, een oude rot in het spionnen-vak.

Herleven nu de Sovjet-praktijken? Een Rus, wiens dagen zijn geteld (maar onderschat nooit de mensen die niets te verliezen hebben) zint op wraak vanwege de geheimzinnige verwoesting van zt/53235, een plaats waar plutonium werd geproduceerd. Intussen meldt een andere Rus, wiens tijd juist nog lijkt te moeten beginnen, zich voor een veelbelovend onderhoud in Londen.

Dode leeuwen is een ongekend spannende, maar ook heel geestige literaire thriller van Mick Herron, het nieuwe wonder van de Britse spionageroman.

Mick Herron werd in 1968 geboren in Newcastle en studeerde Engels aan Balliol College in Oxford. Zijn spionagereeks rondom agent Jackson Lamb werd bejubeld in de Engelse pers en maakte hem op slag beroemd.

‘De fraaiste nieuwe misdaadserie van dit millennium.’

Mail on sunday

‘Behoort beslist tot de beste Britse spionagefictie van de afgelopen 20 jaar.’

Metro

‘Verrukkelijk. (…) Met een droge humor die doet denken aan Greene en Waugh.’

Sunday times

 

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >