De Duitse vertaalrechten van Boy, de tweede roman van Wytske Versteeg, zijn verkocht aan de literaire uitgeverij Klaus Wagenbach. Het boek zal in het voorjaar van 2016 in het Duits verschijnen. Eerder werd Boy, waarmee Versteeg de BNG Bank Literatuurprijs won in 2013, al vertaald in het Deens en het Turks.

De buitenlandse interesse blijft groot: “Er is interesse uit Noorwegen, Spanje en Italië,” liet Versteegs agent eerder weten. “Hopelijk vertaalt dat zich snel in nog meer buitenlandse deals.” Ook hebben verschillende filmproducenten hun interesse getoond.

Kijk voor uitgebreide informatie over de auteur op: http://www.wytskeversteeg.nl/

Over Wytske Versteeg:

Wytske Versteeg (1983) is politicologe. In 2008 publiceerde zij een filosofieboek voor een breed publiek, Dit is geen dakloze, dat werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Ze publiceerde onder meer in TrouwFilosofie Magazine en Folia, en won de Kwakoe Literatuurprijs. Haar teksten werden ook bekroond in de verhalenwedstrijd van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en de essaycompetitie van maandblad Streven.

Over Boy:
Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Zelfmoord, concludeert de politie nadat zijn lichaam weer is opgedoken. Maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder niet leven.

Vastbesloten om degene te vinden die verantwoordelijk is voor Boys dood, volgt ze het spoor naar dramadocente Hannah, die de klas die dag begeleidde. Zij is inmiddels een nieuw leven begonnen op het platteland van Bulgarije en verwelkomt haar nietsvermoedend. Terwijl de sneeuw begint te vallen, raken de twee vrouwen verwikkeld in een beklemmende relatie waarin niets is wat het lijkt. Als het vertrouwen groeit begint Hannah haperend aan het verhaal van Boy. Zijn moeder denkt ondertussen maar aan een ding: wraak.

Boy is een scherp, subliem boek over de invloed van verdriet. Het is de indrukwekkende opvolger van De wezenlozen, Wytske Versteegs weergaloze debuutroman, die op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs terechtkwam.

‘Geraffineerd verteld, menselijk en unheimisch. Een comfortloos, hoog literair universum.’ Jeroen Vullings, Vrij Nederland

‘Een van de mooiste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen.’ Wim Brands in VPRO Boeken

‘Ongemak slaat over op de lezer die gefascineerd en onthutst de bladzijden omslaat.’ Arie Storm, het Parool 

‘Onvoorstelbaar prachtig. 9+’ Marleen Janssen, Libelle

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >