Afgelopen weekend verscheen er een lovende recensie van het recent uitgekomen Duivelsdag van Andrew Michael Hurley in Trouw. Duivelsdag, de tweede roman van de Engelse Book of the Year 2016-winnaar vertelt het verhaal van John Pentecost die terugkeert naar de schapenboerderij waar hij opgroeide, in het landelijke en traditionele Lancashire. Hier worden rituelen in stand gehouden om de gemeenschap voor de duivel te behoeden. Duivelsdag is een verontrustende roman, die onderzoekt hoezeer we ons vastklampen aan tradities om goed en kwaad te kunnen onderscheiden.

Volgens recensent Rob Schouten is het een raadsel hoe Hurley met de duivel als onderwerp de lezer van nu nog weet te intrigeren, ‘maar hij doet het’, aldus de Schouten. ‘De duivelse streken zijn levensecht en tastbaar, of het nu gaat om doodgebeten schapen, het verdrinken van de plaaggeest Lennie Sturzaken, […] of de onbedoelde dood van een jonge schapendief.’

Hij stelt dat de rol van de rede versus magie centraal staat in het boek. Op het moment dat een van de personages als enige mysterieuze gebeurtenissen waarneemt, wijten de dorpsbewoners dit aan ‘waanbeelden’ veroorzaakt door haar zwangerschap, terwijl de lezer doorheeft dat zij oog in oog staat met de duivel. ‘Dat is het fascinerende aan Hurley’s roman’, legt Schouten uit, ‘Alle gebeurtenissen die hij verhaalt zijn ook rationeel verklaarbaar maar zodra je ergens een duivel vermoedt kan hij overal in zitten. […] Eigenlijk heb je het gevoel dat je steeds tussen bijgeloof en rede verkeert.’

Lees hier de volledige bespreking in Trouw. 


Elke herfst keert John Pentecost terug naar de schapenboerderij in Lancashire waar hij opgroeide, om zijn vader te helpen. Doorgaans gebeurt er vrij weinig in de Endlands, maar dit jaar is Johns grootvader overleden. Bovendien vergezelt zijn nieuwe vrouw, Katherine, hem voor het eerst bij zijn bezoek aan de familie.
De Endlands zijn een traditionele gemeenschap. Volksverhalen en eeuwenoude rituelen worden er in ere gehouden, veelal met het doel mens en dier voor de duivel te behoeden. Maar dit jaar loopt het allemaal anders en dreigt de duivel de vrije hand te krijgen.
Duivelsdag is een verontrustende roman, die onderzoekt hoezeer we ons vastklampen aan tradities om goed en kwaad te kunnen onderscheiden.

Andrew Michael Hurley (1975) woont in Lancashire. Zijn eerste roman, De Loney, werd verkocht aan meer dan twintig landen, won de Costa Best First Novel Award en werd in 2016 uitgeroepen tot Book of the Year door de British Book Industry Awards. Het boek wordt ook verfilmd. Duivelsdag is zijn tweede roman.

‘De wazige aanwezigheid van de Duivel wordt in deze roman zo tastbaar opgeroepen dat ik soms nauwelijks van het boek durfde op te kijken, uit angst hem op de stoel naast mij naar mij te zien zitten grijnzen.’- Literary Review

‘Dit levensechte verhaal over de streken van de duivel in een geïsoleerde agrarische gemeenschap is niet voor watjes. Hurley is een superieur verteller. Hij neemt je mee naar de woeste gronden, regelrecht in het oog van een sneeuwstorm, laat hier en daar een hint vallen – sinistere hints over duivelsstreken en bezetenheid. En dan opeens blijf je midden in de nacht in de heuvels achter, en vraag je je af waar het kwaad nou vandaan komt, uit de duivel of uit de mens.’ – The Times

‘De meesterlijke tweede roman van Hurley lost de belofte van zijn gelauwerde debuut helemaal in – en meer dan dat.’ – The Mail On Sunday

‘Deze feilloos geschreven roman grijpt je als een klamme hand bij de strot.’- Daily Mail

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >