Edward St Aubyn vertelt in een interview met de Volkskrant over zijn nieuwe roman DubbelblindVergeleken met zijn eerdere werk vindt hij Dubbelblind ‘hoopvoller en ook minder ironisch. Natuurlijk zit er wel ironie in, want het is nu eenmaal moeilijk om niet af en toe ironisch te zijn, maar ze is niet zo alomtegenwoordig. Ik geef openlijk om deze personages en de personages geven openlijk om elkaar’.

St Aubyn noemt zijn nieuwe boek zijn poging om zich te bevrijden van de Melrose-boeken:

‘Volgens mij is dat iets natuurlijks: wat eerst een grote doorbraak of prestatie leek, verandert vroeg of laat in een nieuwe gevangenis, waar je dan weer uit moet breken. Ik ben blij dat ik die boeken heb geschreven, maar nu wil ik me in een andere wereld begeven, een wereld die dichter staat bij wie ik nu ben. Dat is Dubbelblind.’

 

U leest dit interview hier terug.


Over Dubbelblind:

Als Olivia een nieuwe liefde ontmoet, de bioloog Francis, net op het moment dat haar beste vriendin Lucy terugkeert uit New York, wordt haar serieuze academische bestaan opgevrolijkt. Haar band met Francis is al meteen verrassend intiem. Olivia wil haar nieuwe levensgeluk dolgraag delen met Lucy, maar Lucy heeft zelf nieuws dat het drietal heel dicht bij elkaar zal brengen.

In de maanden die volgen zullen ook Olivia’s ouders, beiden psychoanalyticus, Lucy’s baas Hunter en een jonge buitenstaander, Sebastian, nauw betrokken raken bij deze vriendenkring.
In zijn grote nieuwe roman Dubbelblind behandelt Edward St Aubyn thema’s als erfelijkheid, vrijheid en de verhalen die we over onszelf vertellen. Hij schrijft overtuigend over ecologie, psychoanalyse, genetica en neurowetenschap, maar ook, en misschien nog wel meer, over liefde, angst en moed. Met zijn kenmerkende vlijmscherpe en geestige observaties schetst St Aubyn een meeslepende wereld waarin intelligentie en nieuwsgierigheid, hebzucht en menselijkheid om voorrang strijden.


Edward St Aubyn (1960) is een van de grootste Britse schrijvers van onze tijd. Zijn bekendste werk is de vijfdelige romanserie over de familie Melrose, waarvan het vierde deel, Moedermelk, in 2006 werd genomineerd voor de Booker Prize. In 2018 werd de reeks verfilmd als Patrick Melrose, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. De serie kreeg twee BAFTA Awards.

Dubbelblind is in emotionele zin overtuigend en in intellectuele zin fascinerend. De bespiegelingen en dialogen begeven zich op het raakvlak van wetenschap en de nijpende kwesties die de mensheid momenteel in hun greep houden. Ik kon het niet wegleggen.’
Ian McEwan

Dubbelblind is een grote ideeënroman, waarin de personages experimenteren met medische wetenschap, psychologie, verdovende middelen, religie en meditatie – dit alles om zelfinzicht te verwerven en rust te vinden. Maar al is deze roman nog zo cerebraal, hij is ook diep doorvoeld, aangezien St Aubyn al decennia over deze onderwerpen nadenkt.’
The Guardian

‘Dit is een roman met een ziel. Dubbelblind is zowel intelligent als diep menselijk en St Aubyn bewijst eens te meer dat hij een van de meest inspirerende schrijvers is binnen de hedendaagse Engelse literatuur.’
The Spectator

‘Dit is een eersteklas ideeënroman, die niet alleen vermakelijk is, maar ook tot denken aanzet, om nog maar te zwijgen van het genot dat hij op zinsniveau biedt.’
Daily Mail

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >