Kester Freriks noemt Het einde van het verhaal ‘een boek met profetische lading’ in een recensie in NRC Handelsblad. Freriks beoordeelt het laatste deel van het tiendelige epos De grote eeuw met vier ballen. Freriks noemt de vertaling van Bart Kraamer ‘bewonderenswaardig’:

‘In toon, sfeer en woordkeuze laat hij met Guillou de lezer getuige zijn van de historische ontwikkelingen van de laatste honderd jaar, niet alleen in Zweden, maar feitelijk van heel West-Europa. Guillou heeft scherp gezien dat de familie de kern is waar het allemaal om draait.’

In Het einde van het verhaal speelt het conflict tussen teruggekeerde SS’er Harald Lauritzen en zijn links georiënteerde neef Eric Letang een centrale rol.  Door het conflict tussen Lauritzen en Letang geeft Guillou ‘een indringend beeld van maatschappelijke ontwikkelingen uit de recente geschiedenis, met de oplaaiend racisme als centraal verschijnsel’. Freriks vindt de slotwoorden van Het einde van het verhaal ‘prachtig’:

‘Letang vreest dat het tijdperk van de twintigste eeuw voorgoed voorbij is als de Grote Oorlog tegen het terrorisme begint. Wanneer zal dat zijn: ‘Morgen misschien?’ Met een vraagteken en verwijzing naar morgen houdt Guilou het einde open. En ook dat is superieur.’

U leest deze recensie hier terug.


Over Het einde van het verhaal:

Na bijna vijftig jaar in ballingschap keert voormalig SS-officier Harald Lauritzen terug uit Argentinië. Zijn terugkeer zet het leven van de familie Lauritzen op zijn kop. Oom Harald is nog steeds een nazi, maar hij doet de familie een aanbod dat onmogelijk te weerstaan is.

Er heerst opnieuw paniek in het advocatenkantoor van Eric Letang. Dit keer leidt de angst voor pedofielen tot een ware heksenjacht.
De jaren negentig worden getekend door economische crisis en de ondergang van de sociaaldemocratie. Tegelijkertijd maken xenofobie en rechtse partijen hun opmars, een omwenteling die door velen wordt onderschat. Met het eindigen van de jaren negentig breekt er een heel nieuw tijdperk aan. Een tijdperk dat laat zien dat we niets hebben geleerd van onze geschiedenis.

Het einde van het verhaal is het tiende en laatste deel van De grote eeuw¬-reeks van Jan Guillou: de jaren 1901 – 2001 van de familie Lauritzen, verteld in tien schitterende romans in tien jaren. Een ongelooflijke literaire prestatie van een van Zwedens meest geliefde schrijvers.


Jan Guillou (1944) is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht, en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. De reeks De grote eeuw is zijn meest ambitieuze literaire project tot op heden.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >