Prometheus-auteurs Emy Koopman en Sander Kok zijn, samen met zes andere schrijvers, door het Nederlands Letterenfonds geselecteerd voor een beurs voor debutanten. Deze beurs, die 10.000 euro bedraagt, wordt toegekend aan auteurs die het afgelopen jaar hun debuut uitbrachten. Met de beurs worden ze ondersteund bij het schrijven van hun tweede literaire boek. Koopman, auteur van Orewoet, en Kok, auteur van Smeltende vrouw, behoren met hun debuut tot de vijfde lichting die de beurs ontving. Via het debutantenprogramma kunnen de auteurs zich verder ontwikkelen op het gebied van onder andere publieksbereik en podiumervaring. De acht talenten werden geselecteerd uit een groep van 40 auteurs in alle literaire genres.

Eerder ontving Orewoet veel aandacht in de media. Het NRC Handelsblad en Dagblad van het Noorden kende het boek vier sterren toe. Daarnaast kende Hebban het boek vijf sterren toe en verschenen er onder andere stukken in Trouw, Vrij Nederland, Nederlands Dagblad en Friesch Dagblad.

Ook Smeltende vrouw kreeg veel aandacht in de pers. Zo verschenen er stukken in de Volkskrant, Het Parool, Vrij Nederland, en Leidsch Dagblad en andere regionale bladen.

Over Orewoet:

Het is het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om eindelijk uit Lucas’ schaduw te stappen.

Het is het voorjaar van 2002. Op de begrafenis van Lucas Brandmeester ontdekt zijn zestienjarige zoon dat Lucas zijn vader was. In zijn pogingen meer te weten te komen moet hij droombeelden aan de kant schuiven en het gestuntel van ouders onder ogen zien.

In Orewoet vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend. Ze proberen de wereld naar hun hand te zetten, maar controle en beheersing leggen het af tegen het soort verlangen dat je binnenstebuiten keert. Orewoet is een indrukwekkende roman over de vloeibare scheidslijn tussen begeerte en waanzin.

‘Een dwingende plot heeft Emy Koopman niet nodig, de spanning in haar meerstemmige debuut zit al in de personages, hun tijd (de jaren zeventig) en hun omgeving.’ NRC Handelsblad ****

‘Verdomd goed boek.’ Jean Pierre Rawie

‘Krachtig en onvergetelijk.’ Hebban *****

Een krachtig en zorgvuldig uitgewerkt verhaal over onvervulde verlangens en hoe die zorgen voor machtsverhoudingen.’ Dagblad van het Noorden ****

Over Smeltende vrouw:

Schaamte is een moeilijke vlek, vond hij. Maar als je lang genoeg boent is de plaats waar de vlek gezeten heeft schoner dan ze ooit is geweest. Zo had hij bij Neeltje trots uit schaamte gemaakt. Ze was nu bijna even trots op haar lichaam als hij.

Iemand heeft begrepen dat Reukens, docent aan een school voor hoogbegaafde kinderen, ongelukkig is, want hij wordt op een avond in zijn werkkamer gebeld met de vraag of hij het geluk wil oppakken. Daar moet wel iets tegenover staan: een klein offer, haast het vermelden niet waard. Zijn vrouw, Neeltje, ondergaat intussen zijn liefde. Dagelijks wacht ze tot hij thuiskomt, klaar om gevoerd en aanbeden te worden. Samen streven ze naar een gewicht van 250 kilo. Haar droomgewicht. Na het telefonische aanbod ligt het geluk ineens voor het oprapen _ maar alleen voor mensen die moreel flexibel zijn.

Naast hen woont Leo. Hij heeft het geluk al: als drievoudig loterijwinnaar houdt hij het stevig in zijn gesloten vuist. Hij gelooft in het Lot en is ervan overtuigd dat hij een belangrijk filosofisch werk moet schrijven. Daarvoor dient hij zijn omgeving ingrijpend te veranderen. Zijn vrouw, Bella, brengt de zwaarste offers en probeert van hem te blijven houden met alles wat ze in zich heeft. Dan ziet ze in het huis naast haar een enorme vrouw, met aan liefde geen gebrek.

Smeltende vrouw is een literaire sensatie; Sander Kok schetst een unieke sfeer waarin hij het wezenlijke met het absurde weet samen te brengen _ en dat op een bijzonder vermakelijke manier. Nietzscheaanse thema’s worden lichtvoetig behandeld, met wervelende dialogen waarom je vaak hardop kunt lachen. Zonder twijfel het origineelste debuut in jaren.

‘Voortreffelijke debuutroman die zich laat lezen als een filosofische komedie, knap geschreven, over hoe meesters slaven zijn en slaven meesters.’ Fintro-literatuurprijswinnares Hagar Peeters

 

 

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >