Gisterenavond is De val van mijn moeder van Prometheus-auteur Ernst Timmer verkozen tot Boek van de Maand door het vaste boekenpanel van De Wereld Draait Door. Panellid Jan Verhagen van boekhandel Van Pierre in Eindhoven spreekt lovend over het boek waarin Timmer het persoonlijke verhaal beschrijft van de reis die hij met zijn moeder maakte in zorgland: ‘Hilarisch en schrijnend tegelijk. […] Iedereen zou het moeten lezen die ooit met de gezondheidszorg in aanraking komt.’ Ook Grietje Braaksma van de Grand Theatre Boekhandel in Breda heeft mooie woorden over voor De val van mijn moeder: ‘Wil je beginnen met Ernst Timmer, begin dan met dit boek. Hij kan zo goed schrijven!’

Bekijk hieronder het fragment terug:

Eerder was Timmer te gast bij het radioprogramma Kunststof op Radio 1. Luister hier de uitzending terug.

Over De val van mijn moeder:

Joost Beekman, het alter ego van de schrijver, beschrijft hoe zijn moeder na een val haar arm breekt en een ongeplande reis door zorgland maakt.

Hij schildert de aftakeling als een avontuur. In hilarische korte hoofdstukjes reist de lezer mee met de oude moeder, die nauwelijks weet wat haar overkomt, maar die monter het hele zorgtraject aflegt. Als in een roadmovie trekt een bonte stoet van dokters en zorgfunctionarissen, verpleegkundigen en verzorgsters, helpenden en maatschappelijk werksters voorbij.

De verteller neemt de gelegenheid te baat om terug te blikken op het leven van zijn moeder, een vrouw die haar leven lang heeft geprobeerd om mensen te helpen, maar die nu zelf afhankelijk is geworden van hulp.

Naast schrijver is Ernst Timmer ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg. Voorheen schreef hij onder meer Zwarte ogen (2003) en De Noordzee opening (2010), die beide op de longlist van zowel de AKO als de Libris Literatuurprijs stonden. In 2013 verscheen de roman Florijn, die lovend werd ontvangen.

Over Florijn:

‘Timmer heeft de literatuur verrijkt met dit aandoenlijke hulpverleningsboek.’ NRC Handelsblad ****

‘Zelden heb ik zo’n indringend beeld van de zorg in Nederland gekregen. (…) Een boek dat je zeker bijblijft.’ Rob Schouten, Trouw

‘Een pakkende en geestige roman.’ De Groene Amsterdammer

‘Een hilarisch boek waarvan de tekst min of meer is uitgebeend tot op het bot. Perfect zomerleesvoer!’ DWDD Magazine

Over Zwarte ogen:

‘Wat ik las was zo verrassend dat ik geen zin wou missen. De stijl was zo bijzonder dat ik geen woord wou missen.’ Piet Grijs

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >