Gisterochtend werd het boek De ontdekkingsreis van Bob Pinedo, geschreven door medisch journalist René Steenhorst, feestelijk gepresenteerd in Den Haag. Pinedo overhandigde tijdens de presentatie het eerste exemplaar aan minister-president Mark Rutte. Daarbij was ook minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao, vergezeld door Gevolmachtigde minister Anthony Begina van Curaçao aanwezig. Het Antilliaans Dagblad deed verslag van deze feestelijkheid. Rutte, die Pinedo al sinds 2004 kent, sprak vol lof over het lijdend voorwerp van het boek tijdens de inontvangstneming: ‘Dit is een uniek boek over een unieke man, die diep en wezenlijk in anderen geïnteresseerd is.’ Op onderstaande foto zien we Bob Pinedo, auteur Rene Steenhorst, minister-president Mark Rutte en minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao tijdens de presentatie van het boek.

Naar aanleiding van de verschijning van het boek was Pinedo eergisteren te gast bij het radio-1 programma Met het oog op morgen. Daarin sprak hij over de ontwikkelingen binnen de kankergeneeskunde van het ‘stenen tijdperk’ tot nu. ‘Pinedo was zijn tijd vooruit’, schrijft de redactie op de website. In het interview horen we hoe Pinedo zijn betrokkenheid met de patiënten en wetenschappelijke interesse combineerde. Bekijk en luister het hele interview hier terug. Daarnaast schoven gisteravond Steenhorst en Pinedo aan bij het veelbekeken RTL Late Night. Bekijk een fragment waarin Pinedo spreekt over een van zijn succesverhalen hier.

Eerder verschenen interviews met Pinedo in De Telegraaf en Het Parool. Binnenkort zal er nog een interview te lezen zijn met Pinedo in de Volkskrant en velgen er recensies.

Pers over De ontdekkingsreis van Bob Pinedo:

‘Goed, interessant en aangrijpend.’ – Het Parool

‘Hij is opgewekt, eigenzinnig en vastbesloten om de wereld te doorgronden.’ – De Telegraaf

Over De Ontdekkingsreis van Bob Pinedo:

Nooit zal kankerspecialist prof. dr. Bob Pinedo die aanblik vergeten in de jaren zeventig van de vorige eeuw van al die ‘uitzichtloos ziek’ verklaarde patiënten. Patiënten met uitzaaiingen werden toen nog beschouwd als hopeloos verloren. Van goede pijnbestrijding was geen sprake. Hun gekerm klonk soms tot ver in de kleurloze, holle ziekenhuisgangen. ‘We hadden patiënten niet veel te bieden, er waren vrijwel geen behandelingen in dat stenen tijdperk van de kankergeneeskunde.’
Maar zie nu, vijftig jaar later… Het aantal kankerbehandelingen is ontelbaar, pijn is niet langer nodig, in laboratoria worden miniorganen en -tumoren gekweekt uit de cellen van de individuele patiënt om te kijken welke geneesmiddelen het meeste effect hebben op diens kanker. En ook: kanker is niet altijd per definitie dodelijk. Steeds meer patiënten overleven.
Professor Pinedo, nu secondopinionarts, overziet in deze biografische schets een halve eeuw kankergeneeskunde, waarin hij als bruggenbouwer tussen patiënt en wetenschap een grote rol speelde. ‘Er is al heel veel bereikt, maar de puzzel die kanker heet, is ongekend complex. Het onbeperkt denken aan oplossingen gaat verder.’

René Steenhorst is medisch journalist bij dagblad De Telegraaf. Hij werd onderscheiden door KWF Kankerbestrijding en schreef onder meer de biografie van anesthesioloog prof. dr. B. Smalhout. In zijn jaren als politiek verslaggever beschreef hij in zijn boeken ontmoetingen met Willem Drees sr. en Joseph Luns.

Bob Pinedo is emeritus hoogleraar in de medische oncologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en een van de meest gelauwerde Nederlandse kankerspecialisten, ook internationaal. Nog altijd is hij voluit actief in het kankeronderzoek, in Nederland en op Curaçao.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >