Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had. In een interview in de Volkskrant vertelt hij hoe dit boek tot stand kwam, en wat de invloed van de pandemie was. Ook De Groene Amsterdammer interviewde Cunningham over zijn werk en over literatuur in het algemeen.

Cunningham was onlangs op auteursbezoek in Amsterdam en was toen onder andere te gast bij De Balie, waar hij in gesprek ging met schrijfster Connie Palmen over Dag, hun oeuvres en de literatuur.

Lees hier het interview in de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Bekijk hieronder het gesprek in De Balie terug.

Meer over Dag:
Drie dagen
Drie jaren
Eén familie, voorgoed veranderd

5 april 2019. In een nauw bemeten bovenwoning in Brooklyn wordt het wankele huwelijk van Daniel en Isabel in evenwicht gehouden door Isabels jongere broer Robbie. Robbie, de verloren ziel van de familie, die nog steeds op zolder woont; Robbie, die zich na de zoveelste mislukte relatie verliest in het verzonnen leven van zijn online alter ego; Robbie, wiens naderende vertrek het gezin dreigt op te breken.

5 april 2020. De wereld gaat in lockdown en de bovenwoning lijkt steeds meer op een gevangenis. De zesjarige Violet wil het gezin koste wat het kost beschermen, maar de elfjarige Nathan weigert zich aan de regels van zijn zusje te houden. Inmiddels communiceren Isabel en Daniel alleen nog maar met gefrustreerd gezucht en is de geliefde Robbie gestrand in IJsland, in een blokhut in de bergen, alleen met zijn gedachten – en zijn geheime leven op Instagram.

5 april 2021. Nu het gevaar in de buitenwereld is geweken, moet de familie een nieuwe werkelijkheid onder ogen zien. Wat hebben ze geleerd? Wat hebben ze verloren? Maar vooral: hoe moeten ze nu verder?

Dag is een meesterlijke familiesaga over overlevingskracht en standvastigheid, over verlies en liefde en over hoe de mensen die het dichtst bij je staan toch heel ver weg kunnen voelen.

Michael Cunningham
 (1952) is een van de grootste schrijvers van onze tijd. Hij werd wereldberoemd met zijn bestsellers BloedverwantenHuis aan het einde van de wereldDe urenStralende dagen en Bij het vallen van de avond. Voor De uren ontving hij zowel de Pulitzerprijs als de PEN/Faulkner Award. Het boek werd tevens verfilmd met onder anderen Meryl Streep en Nicole Kidman in de hoofdrollen.

‘In Dag komt Michael Cunninghams gave om memorabele personages te creëren, de wereld te laten zien in al haar vreemdheid en schoonheid en onverbiddelijk maar toch teder over liefde en verlies te schrijven geheel tot zijn recht.’
Colm Tóibín, New York Times-bestsellerauteur van De Tovenaar

‘Cunningham is een van de grote Amerikaanse schrijvers, en dit is weer een meesterwerk. In Dag toont hij zijn buitengewone talent voor het schrijven van grootse verhalen met complexe details, poëtisch taalgebruik en heldere, krachtige woorden, over herinnering, verbeelding, liefde, hoop en verlies. Het doet iets waar alleen goede boeken toe in staat zijn. Lees het en laat je erdoor veranderen.’
Andrew Sean Greer, met de Pulitzerprijs bekroonde auteur van De glorieuze reis van Arthur Less

‘Michael Cunningham is een eeuwige meester in het weergeven van het alledaagse met een scherp inzicht in de menselijke zwakheid. Hij is terug met een roman die de essentie van zijn stijl illustreert: weelderig, gretig en erudiet in zijn zoektocht. Als een ware dichter schept hij met zijn beschrijvingen een nieuwe wereld, verrijkt met zorg en mededogen en getint met de warme gloed van verdriet. Wat een verbluffende prestatie.’
Ocean Vuong, New York Times-bestsellerauteur van Op aarde schitteren we even

Dag is een roman over de hedendaagse val van de liefde. Michael Cunningham smeedt prachtige zinnen en vertelt tegelijkertijd een pijnlijk en meeslepend verhaal dat naadloos aansluit bij de tijd waarin wij leven. Het verhaal loopt zo verschrikkelijk soepel dat je die bijzondere dag wilt stilzetten en het boek en de personages nooit meer wilt laten gaan.’
Colum McCann, New York Times-bestsellerauteur van Laat de aarde draaien

 

Ook interessant



Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >