Tivoli Vredenburg, Uitgeverij Prometheus en het Centre for the Humanities  presenteren op woensdag 12 februari met studenten denken: een filosofische benadering van het studentenleven.

Het studentenleven is een fase van onafhankelijkheid, verandering en ontwikkeling. Nieuwe ervaringen gaan vaak gepaard met grote levensvragen. Hoe blijf ik trouw aan mezelf in deze nieuwe levensfase? Bezit ik genoeg motivatie en passie voor mijn studie? Hoe ga ik om met eenzaamheid en vriendschap? En hoe kan ik bevrediging vinden in de hectiek van het student-zijn? Tijdens dit filosofische programma in Tivoli Vredenburg wordt er gezocht naar de antwoorden op deze vragen en wordt het publiek uitgedaagd mee te denken over actuele thema’s: keuzevrijheid, prestatiedruk en zingeving.

Kan de filosofie ons handvatten bieden? Filosoof Bas Haring reflecteert op deze zaken én zijn eigen studententijd. De leidraad van de avond is het bij Uitgeverij Prometheus te verschijnen boek Studentendenken, een filosofische levensgids geschreven door drie Utrechtse studenten.

Meer informatie over het programma – evenals de kaartverkoop – vindt u hier

 


Over Studentendenken:

Het studentenleven is een fase van onafhankelijkheid, overgang en ontwikkeling. De nieuwe ervaringen gaan vaak gepaard met grote levensvragen. Bezit ik genoeg motivatie en passie voor mijn studie? Zoek ik te veel erkenning van anderen? Zijn mijn vrienden wel mijn echte vrienden? Ben ik gelukkig? Kan ik gelukkig worden? Hoe ga ik met het leven om? En heeft het leven wel zin? In Studentendenken nemen filosofiestudenten Daniel, Luuk en Veronique de lezer mee in hun persoonlijke zoektocht en ervaringen aan de hand van de filosofische theorieën die hun nieuwe inzichten hebben verschaft. Hierbij schuwen zij de grote onderwerpen niet, en gaan zij de dialoog aan over eenzaamheid, onzekerheid, prestatiedruk en liefde. Zelf bevinden de auteurs zich midden in het studentenleven, en vanuit hun eigen zoektocht naar antwoorden hopen zij de lezer inzicht en houvast te bieden. Studentendenken is een onmisbaar boek voor iedereen die meer wil weten over de dynamische belevingswereld van studenten.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >