Franca Treur bij Brommer op zee


Franca Treur was te gast bij tv-programma Brommer op zee op NPO2. Daar ontmoette ze Wilfried de Jong in het schrijfhok, waar hij de volgende vraag aan haar stelde: ‘bestaat er voor jou zoiets als thuis?’ Deze vraag is gebaseerd op het verhaal van haar recent verschenen boek De golf:

De man in je boek, met de woonboot, wilde vluchten maar hij komt niet weg. Hij zegt dat verlossing onmogelijk is, al kun je ernaar streven op papier.’

Treur antwoordt op de vraag:

‘Soms helpt het als je de omstandigheden zo creëert dat anderen voor jou beslissen waar je je thuis voelt. Het zoeken naar een kamer op de wereld is voor mij net zoiets als het zoeken naar betekenis in een wereld die die verloren heeft. Ik ga die wellicht niet vinden, maar het zoeken zelf brengt me altijd ergens.’

 

U kijkt dit programma hier terug.


Over De golf:

Bruno en Loes, schrijver en academica, kochten enkele jaren geleden een varend woonschip met het oog op de zeespiegelstijging. Ze kregen er een zoontje, Olivier. Hoe voorbereid ze ook zijn, als het gevaar ineens uit een heel andere hoek komt, hebben ze daar geen eenduidig antwoord op.

Loes gelooft in therapie, althans, in therapie voor Bruno. Bruno zelf pakt het liever drastischer aan. Wanneer Loes een studente van haar op Bruno afstuurt, wordt het de vraag of hij zijn plan ooit nog kan gaan uitvoeren.

In weinig woorden laat Franca Treur in De golf haar personages worstelen met de uitdagingen van deze tijd. Er mag gelukkig gelachen worden, maar boven de zinnen hangt steeds de prangende vraag: wat zou jij in deze situatie doen?


Franca Treur is de auteur van het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, De woongroep, X&Y, Slapend rijk en Hoor nu mijn stem. Haar laatste boek is het prachtig ontvangen Regieaanwijzingen voor de liefde.