In de reacties op de Nashville-verklaring worden progressieve en conservatieve refo’s op een hoop gegooid, schrijft Franca Treur. Veel kopstukken durven de verklaring tegen te spreken: ‘Dit doet vermoeden dat het om een achterhoedegevecht gaat.’

De Nashville-verklaring is voor Treur het zoveelste bewijs dat het refo-zuil aan het afbrokkelen is: ‘waar de verklaring een eind had moeten maken aan het verkennende gesprek is dat op het refo-forum juist losgebarsten. Wanneer begaat men precies een zonde? Welke Bijbelteksten moet je hierbij meenemen?’, en is het gevolg van een alsmaar groter wordende wereld: ‘via internet komt de seculiere wereld, die zo veel mogelijk buiten gehouden was, nu ook bij refo’s ongefilterd binnen’.

Treur’s fascinatie met de gevolgen van globalisatie en een uitdijende wereld – en met name de impact hiervan op onze relaties – is het centrale thema van haar nieuwe boek, Regieaanwijzingen voor de liefde. Het boek, geïllustreerd door Olivia Ettema, verschijnt vrijdag 8 februari (vlak voor Valentijnsdag) bij Prometheus.

U kunt het hele artikel uit de Groene Amsterdammer hier teruglezen.


Over Regieaanwijzingen voor de liefde:

Geliefden Hanna en Loek besluiten samen een scenario te schrijven. Een liefdesverhaal moet het worden, de personages moeten elkaar krijgen. Maar niet op een clichématige manier.

Intussen wordt het steeds benauwder in de huiskamer. Al snel gaan de ramen open en komt de buitenwereld binnen. Aan de ene kant brengt dat lucht, aan de andere kant verleiding.

Bestaat de veilige cocon nog of heeft de globalisering automatisch ieders wereld groter gemaakt? Welke concessies doet een filmmaker? Hoe flexibel zijn principes? Kun je de redder in nood zijn van je ex?

In vijftig korte hoofdstukken en vijftig tekeningen wordt het moderne leven gefileerd, met bijzondere aandacht voor de liefdesrelatie. Is het moment dat de personages elkaar krijgen het moment waarop Loek en Hanna elkaar verliezen?

Franca Treur (1979) debuteerde in 2009 met de bekroonde en verfilmde roman Dorsvloer vol confetti(150.000 exemplaren verkocht). Het was het begin van een groot en veelzijdig schrijverschap, met verhalen, essays en columns in onder andere NRC en Trouw, en onder meer de romans De woongroep en Hoor nu mijn stem.

Olivia Ettema illustreert al jaren voor onder meer NRC,Trouw en De Groene. Ze illustreerde verschillende boeken, onder meer van Willem Wilmink, Ewoud Sanders en Franca Treur.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >